Skip to main content

Πλήρης στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ-Μητσοτάκης: Δεν εκβιαζόμαστε

Η Ευρώπη δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς της Τουρκίας, ανέφερε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός από τον Έβρο.

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρώπη δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς της Τουρκίας, κατηγορώντας παράλληλα τη γείτονα πως έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών απέστειλε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής της ΕΕ από τις Καστανιές του Έβρου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ετοιμότητα του ελληνικού λαού, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες» διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως πλέον «δεν μπορούμε να μιλάμε για προσφυγική και μεταναστευτική κρίση».

«Οι πρόσφυγες δεν προέρχονται από τη Συρία αλλά ζουν με ασφάλεια στην Τουρκία, μιλούν άπταιστα τουρκικά. Το καθήκον μου είναι να υπερασπίσω τα δικαιώματα της χώρας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την Τουρκία πως παραβιάζει κατάφωρα την κοινή δήλωση με την ΕΕ.

«Είδαμε από κοντά τι συμβαίνει εδώ. Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της να στέλνει χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους στην Ελλάδα. Παραβιάζει κατάφωρα την κοινή δήλωση με την ΕΕ. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την προστασία της χώρας μου. Κινούμαστε απολύτως στα πλαίσια του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου» επεσήμανε και έστειλε σαφές μήνυμα πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως πιόνια για τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα», τόνισε προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και σε όσους προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της χώρας. «Μην προσπαθείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα. Ένα διεθνές πρόγραμμα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της μια χώρα» είπε συγκεκριμένα.

Εξέφρασε μάλιστα και την πικρία του προς την ΕΕ λέγοντας πως δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στην κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια» σημείωσε και υπογράμμισε πως «ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση» στο θέμα αυτό.

Μισέλ: Είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε να σύνορά μας

Την υποστήριξή του προς την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας πως «σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να μη μένουμε στις Βρυξέλλες αλλά να πηγαίνουμε στο πεδίο και να βλέπουμε τι γίνεται». «Υπάρχει σημαντικό θέμα» είπε ο κ. Μισέλ και επεσήμανε πως «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη».

Δήλωσε πως η ΕΕ θα περιμένει από την Τουρκία να τηρεί τα συμφωνηθέντα και δεσμεύθηκε πως «θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τη συμφωνία». Για τη Συρία, πρόσθεσε, «θα εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική λύση».

«Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», κατέληξε ο κ. Μισέλ.

700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό από την Κομισιόν

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα παρέχει οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. (Περισσότερα εδώ)

«Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί. Όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».

Σασόλι: Ανάγκη για ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό

Την ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό πρόεταξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

«Έχουμε ανάγκη από κάτι που το βλέπουμε καθημερινά: να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε το βάρος της μεταναστευτικής κρίσεις πρέπει να κατανεμηθεί ισοδύναμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εξέφρασε, δε, την ανησυχία του γιατί «πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μη συναισθάνονται, να μη συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη» και σημείωσε πως αν πριν ενάμιση χρόνο «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου-2 πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες».
Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε πως «θέλουμε να συνδιαλαγούμε, να συζητήσουμε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες», ενώ στη συνέχεια έθιξε το ζήτημα των ανηλίκων προσφυγόπουλων που υπάρχουν στην Ελλάδα. «Είναι μία δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε για αυτούς. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον τους»υπογράμμισε ο Νταβίντ Σασόλι.

«Πρόθεσή μας είναι να μην επαναληφθεί το 2015-2016» επεσήμανε παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ. «Έχω πει πολλές φορές ότι κανένα άλλο φαινόμενο δεν έχει επηρεάσει το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης και των κρατών-μελών, όπως η μεταναστευτική κρίση την οποία είδαμε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες είδαμε ιδίοις όμμασι» σημείωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός εκφράζοντας παράλληλα την απόφασή του «να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση».