Skip to main content

Δήμαρχος Χαλκηδόνας: Πρόστιμα σε όσους καίνε παράνομα γεωργικά υπολείμματα

Να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες για την παράνομη καύση γεωργικών υπολειμμάτων ζητά ο δήμαρχος Χαλκηδόνας.

Να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους και να επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα για την παράνομη καύση γεωργικών υπολειμμάτων ζητά από τις αρμόδιες αρχές ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος σε μια προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος καλεί επίσης τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνος, να τηρούν την ισχύουσα νομοθεσία που απαγορεύει την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων στις αγροτικές περιοχές, για να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα και να προστατευθεί το οικοσύστημα από επιπλέον ρύπανση.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Οικονομίας, Ιωάννη Μπατζαρακίδη, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Χαλκηδόνος ξεκινάνε τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούν. “Στον Δήμο μας, καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό αραβόσιτος και ρύζι, καλλιέργειες οι οποίες κατά τη συγκομιδή τους αφήνουν πίσω τους μεγάλη ποσότητα γεωργικών υπολειμμάτων. Μερίδα των αγροτών ενσωματώνει την ύλη αυτή στο έδαφος (ορθή πρακτική καταπολέμησης γεωργικών υπολειμμάτων). Δυστυχώς όμως υπάρχουν αγρότες οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομες καύσεις των υπολειμμάτων αυτών”, τονίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Ο κ. Μπατζαρακίδης υποστηρίζει ότι το κατάλοιπο αυτό παλαιών πρακτικών πρέπει να σταματήσει τόσο για λόγους υγείας, όσο και για την αποφυγή ζημιών που προκαλούνται στους αγρούς. “Οι αγρότες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η καύση φέρνει ελάχιστα οφέλη και προκαλεί μεγάλη οργανική ζημιά στους αγρούς. π.χ. μείωση της οργανικής ουσίας του εδάφους, απώλεια σε θρεπτικά στοιχεία, καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας κ.λ.π.)”, αναφέρει και καταλήγει ότι σημαντικό πρόβλημα αποτελεί επίσης το νέφος που δημιουργείται από την καύση, διότι μειώνει την ορατότητα των διερχόμενων οχημάτων αυξάνοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων και ατυχημάτων.

Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν οι αρνητικές συνέπειες της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων για το περιβάλλον, την ποιότητα της ατμόσφαιρας και τη δημόσια υγεία ενώ επισημάνθηκε η ρητή απαγόρευση τους από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων αυστηρές διοικητικές, αλλά και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

φωτογραφία αρχείου