Skip to main content

Δημαρέλος: Έτοιμος ο δήμος για τον παγετό με 700 τόνους αλάτι

Είμαστε έτοιμοι από πλευράς υλικού και τα οχήματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενόψει της χειμερινής περιόδου, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος.

Την πλήρη ετοιμότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία ενόψει της χειμερινής περιόδου υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Γιώργος Δημαρέλος.

Στα πλαίσια σχετικής συνεδρίασης για τον συντονισμό των δράσεων πολιτικής προστασίας που αφορά και την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προετοιμασία, ο κ. Δημαρέλος τόνισε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει με περισσότερο αλάτι τον φετινό χειμώνα, συνυπολογίζοντας φυσικά και τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν πέρσι απο τον παρατεταμένο παγετό.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη στην κατοχή του 600 τόνους αλάτι, ενώ πρόκειται να παραγγείλει άλλους 100 για να φτάσει στους 700. Υπενθυμίζω οτι πέρσι το φαινόμενο του παγετού αντιμετωπίστηκε με λιγότερα απο τα μισά, χρειαστήκαμε 300 τόνους. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν από πλευράς υλικού και τα οχήματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως ο προγραμματισμός της χειμερινής περιόδου σε περίπτωση παγετού θα «μας βρει έτοιμους να ανταπεξέλθουμε».

Για την αντιπυρική προστασία ανέφερε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των ρεμάτων και την αντιπλημμυρική προστασία είπε ότι η αρμοδιότητα του Δήμου είναι περιορισμένη, αλλά έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τα φρεάτια.

«Υπάρχει καθαριότητα και στα φρεάτια εκτός φυσικά των ρεμάτων. Σημασία έχει και η ποσότητα της βροχής. Το νερό είναι τέτοιο ώστε δεν μπορεί να απορροφήσει την ποσότητα του νερού που κατεβαίνει», τόνισε ο κ. Δημαρέλος.

Καταλήγοντας, είπε ότι είναι γενική ανάγκη «να δούμε τα θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας μετά και από τα τραγικά περιστατικά στην Αθήνα. Αυτό απαιτεί έναν μεγάλο προγραμματισμό και μεγάλη απορρόφηση κονδυλίων από την κεντρική κυβέρνηση και την Περιφέρεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνετιστούμε και θα μπορέσουμε να προγραμματίσουμε ακόμα καλύτερα το μέλλον μας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν από αρκετούς φορείς του συντονισμού συνολικά τα ζητήματα της προετοιμασίας τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία όσο και για τον παγετό. Όπως τόνισε η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη, η προηγούμενη ήταν μία δύσκολη χρονιά λόγω του παγετού αλλά και των πλημμυρών στους δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης και Χαλκηδόνας.

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων, η κ. Κουρούδη τόνισε ότι οι αρμοδιότητες είναι ασαφείς.

Σημειώνεται ότι τις μέρες αυτές υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις προϊσταμένων διευθυντών και στελεχών για τον σχεδιασμό και την πλήρη ετοιμότητα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το «παρών» στη συνεδρίαση, εκτός από τον κ. Δημαρέλο, έδωσαν ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μαμαρίκας, καθώς και προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης.