Skip to main content

Δημιουργία Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου

Τη δημιουργία νέας Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και νέου πλαισίου λειτουργίας των χώρων παραμονής αλλοδαπών μαζί με άλλα πέντε μέτρα, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο
Τη δημιουργία νέας Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και τη δημιουργία νέου πλαισίου λειτουργίας των χώρων παραμονής αλλοδαπών μαζί με άλλα πέντε μέτρα, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.

Οι υπόλοιπες πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι: η επιτήρηση των συνόρων στην είσοδο και την έξοδο, η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, δηλαδή, όπως είπε, της μη νόμιμης μετανάστευσης, η σωστή διαχείριση του ζητήματος των πολιτικών προσφύγων με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις για προστασία εκείνων που πραγματικά διώκονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, την ΕΕ και τα γειτονικά κράτη και η ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών και ειδικά της δεύτερης γενιάς στις κοινωνικές δομές.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η βούληση της κυβέρνησης είναι να αναμορφώσει το σύστημα ασύλου, ώστε αυτό να είναι σε πλήρη συμφωνία με τη σύμβαση της Γενεύης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας αύξησης της μεταναστευτικής ροής, βεβαίως και των παράνομων ροών, αλλά και της προσφυγιάς, με όλα αυτά να συνδέονται με τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών κρίσεων, την αλλαγή των παγκόσμιων δημογραφικών ισορροπιών, τις περιφερειακές συγκρούσεις που δυστυχώς εντείνονται και την κλιματική αλλαγή», είπε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε δε πως «είναι σίγουρο ότι και οι δυνατότητες της Ευρώπης και της Ελλάδας για υποδοχή και ενσωμάτωση έχουν συγκεκριμένα περιθώρια».

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων παραμονής αλλοδαπών, ο πρωθυπουργός το συνέδεσε με την άσκηση συνοριακής πολιτικής για την αποτροπή παράνομης ροής μεταναστών και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η σταδιακή δημιουργία ειδικών κέντρων πρώτης υποδοχής στις περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε με τον κ. Γκουτιέρες, πως, για να υπάρξει πραγματική προστασία όσων την έχουν ανάγκη, αλλά και για να μειωθεί η επιβάρυνση των κρατών - μελών της ΕΕ, είναι αδήριτη ανάγκη η συνεργασία των βασικών χωρών διέλευσης μεταναστών που συνορεύουν με την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, συζήτησε με τον κ. Γκουτιέρες και το θέμα της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι με τον ύπατο αρμοστή συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ και την υιοθέτηση του προγράμματος της Στοκχόλμης, το οποίο τονίζει την ανάγκη ύπαρξης πραγματικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο θέμα του ασύλου. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση έναρξη λειτουργίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου που θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της επιβάρυνσης που συνεπάγεται για τα κράτη- μέλη η συνεχής μεταναστευτική ροή και ο μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο.

«Υπενθύμισα στον κ. Γκουτιέρες το υπέρμετρο και δυσανάλογο βάρος που επιφέρει στην Ελλάδα η εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο II και τόνισα την ανάγκη βελτίωσης των προβλέψεων με την τροποποίηση του κριτηρίου πρώτης εισόδου και τη δημιουργία υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας από τη μια λοιπόν έχουμε την πολιτική της αποτροπής της λαθρομετανάστευσης και το μοίρασμα των βαρών με τα άλλα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ και από την άλλη μία πολιτική συνοχής και ένταξης των νόμιμων μεταναστών στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον ύπατο αρμοστή για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που σε λίγες εβδομάδες, όπως είπε, θα ψηφιστούν με βασικό δείγμα τη νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία δίνεται ελπίδα και προοπτική, όπως ανέφερε, στους μετανάστες που ζουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα και ιδίως τα παιδιά τους που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους.

«Οι συγκεκριμένες προβλέψεις λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "με την ίδια πρωτοβουλία ενεργοποιούμε δραστικά την πορεία των νόμιμων και μακροχρόνια διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα και των αναγνωρισμένων προσφύγων προσφέροντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Θετικός στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για τη μετανάστευση ο Αντόνιο Γκουτιέρες

Ο κ. Αντόνιο Γκουτιέρες από την πλευρά του εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι «η μετανάστευση δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και προστασίας της εθνικής ασφάλειας».

Ο ύπατος αρμοστής είπε ότι η διατήρηση ανθρώπων σε μια αβέβαιη κατάσταση δεν είναι κάτι το σωστό, αλλά πρέπει να είναι γνωστό ποιος είναι ο καθένας και πού μένει και παράλληλα αν χρήζει προστασίας, διαφορετικά εάν δεν χρήζει να επαναπροωθείται στη χώρα προέλευσής του ή σε άλλη χώρα, έτσι ώστε να γίνονται σεβαστά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εθνική ασφάλεια.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι θετικές, ο κ. Γκουτιέρες είπε ότι υπάρχουν όντως άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας αλλά και άλλοι που αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε το πρώτο, λαμβάνουμε υπόψη μας και το δεύτερο, αλλά αναγνωρίζουμε και το δικαίωμα στα κράτη να χαράζουν εθνικές πολιτικές και άρα να επαναπροωθήσουν όσους δεν πρέπει να τύχουν προστασίας.

Η φύλαξη των συνόρων, η καταστολή του εμπορίου ανθρώπων, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων δεδομένης και της συνεισφοράς των μεταναστών μαζί με το νέο σύστημα χορήγησης ασύλου και τα μέτρα για την ιθαγένεια λειτουργούν συμπληρωματικά και εξασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτιέρες αναγνώρισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει δυσανάλογη προσπάθεια, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικές υπηρεσίες στην ΕΕ, και κάλεσε την τελευταία να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα και να μοιραστεί τα βάρη, ενώ πρόσθεσε ότι θα αρθρώσουμε λόγο στις Βρυξέλλες, ώστε να σταθούν αλληλέγγυες με την Ελλάδα κάτι το οποίο θα είναι και προς όφελος της Ευρώπης.

Τέλος, ο ύπατος αρμοστής είπε ότι για το μοίρασμα του βάρους του ζητήματος αυτού είναι απαραίτητη και η συνάφεια και η συνοχή της ευρωπαϊκής πολιτικής.