Skip to main content

«Δημιουργία αποτελεσματικού ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα»

Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την ενέργεια μέχρι το τέλος του έτους με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό την δημιουργία σχεδίου νόμου.
Τις νέες διοικητικές δομές που θα υποστηρίξουν το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης στην πραγματοποίηση των φιλόδοξων στόχων για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα προδιέγραψε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα. Τίνα Μπιρμπίλη κατά την ομιλία της στο Ευγενίδειο Ίδρυμα την πρώτη ημέρα του 14ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2009», του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την ενέργεια μέχρι το τέλος του έτους με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό τη δημιουργία ενός σχεδίου νόμου το οποίο θα δώσει λύσεις και θα οδηγήσει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων «20-20-20». Κύριοι άξονες της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ είναι σαφώς ένα νέο, πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, η προσπάθεια απεγκλωβισμού των χιλιάδων αιτήσεων για αδειοδότηση και εγκατάσταση ΑΠΕ, οι οποίες παραμένουν εκκρεμείς, η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών, η συνεχής παρακολούθηση αλλά και συμμετοχή της Ελλάδας στις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και η παροχή κινήτρων σε νέες εταιρείες και παραγωγούς.

Παράλληλα, η κα. Μπιρμπίλη τόνισε ιδιαίτερα την δημιουργία νέων και ευέλικτων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και ενός ηλεκτρικού δικτύου που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αυξημένων ενεργειακών αναγκών. Προανήγγειλε, μάλιστα, την ανακοίνωση σύντομα της διασύνδεσης των Κυκλάδων με την κυρίως Ελλάδα.

Περαιτέρω, η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε την ανάγκη θέσπισης σαφών στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει φορολογικά κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον, υπογράμμισε τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα αυτό για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, επαναβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στους στόχους της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, της ενεργειακής ασφάλειας, και της επίτευξης ανταγωνιστικότητας και ευημερίας