Skip to main content

Δημιουργία «Πράσινων» σχολείων

Πέντε παράνομα κτίσματα κατεδαφίζει ο δήμος Συκεών στη συνοικία της Εθνικής Αντίστασης, μεταξύ των οδών Βορείου Ηπείρου και Καραϊσκάκη. Στο χώρο αυτό θα κατασκευαστεί το νέο «πράσινο» 8ο δημοτικό σχολ
Πέντε παράνομα κτίσματα κατεδαφίζει ο δήμος Συκεών στη συνοικία της ΕθνικήςΑντίστασης, μεταξύ των οδών Βορείου Ηπείρου και Καραϊσκάκη. Στο χώρο αυτό θα κατασκευαστεί το νέο «πράσινο» 8ο δημοτικό σχολείο.

Η διαδικασία της διοικητής αποβολής των καταπατητών της οικοπεδικής έκτασης ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, παρουσία του δημάρχου και μελών της διοίκησης, δικαστικού επιμελητή και αστυνομικής δύναμης, λόγω απειλών εναντίον της δημοτικής αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικοπέδων, ο δήμος εξασφάλισε  ποσό 1.100.000 ευρώ τα οποία κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως προβλεπόμενη αποζημίωση των νομίμων δικαιούχων.

Το χαρακτηρισμό και τη δέσμευση του συγκεκριμένου οικοπέδου για την κατασκευή δημοτικού σχολείου εισηγήθηκε ο δήμαρχος Συκεών στις 12 Δεκεμβρίου 1996. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, «Πρόκειται για μια γενναία απόφαση και μια σωστή κίνηση που κάναμε χρόνια πριν».

Το έργο δημοπρατήθηκε και σύντομα αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής. Το κτίριο έχει μελετηθεί βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και θα είναι ένα «πράσινο» σχολείο, με μικρή κατανάλωση ενέργειας και με περιβαλλοντικό σχεδιασμό και ευαισθησία.

Το νέο κτίριο θα αποφορτίσει το υπάρχον 8ο-10ο δημοτικό σχολείο στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά το οποίο, παρά τη μεταφορά του νηπιαγωγείου που μέχρι πρότινος συστεγαζόταν εκεί, εξακολουθεί να κινδυνεύει με επιστροφή στο απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό φαινόμενο της διπλής βάρδιας. Επίσης, λόγω του  συνεχώς αυξανόμενου αριθμού του μαθητικού δυναμικού, πολλοί από τους χώρους που προορίζονταν για άλλες χρήσεις αξιοποιούνται αναγκαστικά ως αίθουσες διδασκαλίας.