Skip to main content

Προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου αριστερού μετώπου εν όψει εκλογών

ΛΑΕ, συλλογικότητες και προσωπικότητες της Αριστεράς αναζητούν κοινή κάθοδο στις αναμετρήσεις με τις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ένα αριστερό μέτωπο με στόχο την είσοδο στη Βουλή, αλλά και την επιτυχή παρουσία (με εκλογή) τόσο στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και στους συνδικαλιστικούς φορείς, επιχειρούν να συνθέσουν οι δυνάμεις αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος είναι να συσπειρώσουν σε ένα ενιαίο σχήμα όλους τους απογοητευμένους από την «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ήταν μέλη πολλοί από αυτούς, και να διεκδικήσουν την παρουσία της Αριστεράς στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και στα επίσημα θεσμικά όργανα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες αυτές οι δυνάμεις, που είτε αποσχίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά δεν θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον αριστερό κόμμα, αλλά τον τοποθετούν πιο πολύ στον κεντρώο χώρο, ενώ χαρακτηρίζουν πολλές επιλογές της κυβέρνησης νεοφιλελεύθερες.

Λαϊκή Ενότητα, συλλογικότητες και προσωπικότητες της Αριστεράς συζητούν (έχουν απευθύνει μάλιστα και σχετικές προσκλήσεις) για να μπουν κάτω από μια ομπρέλα, παραμερίζοντας κάποιες διαφορές και στη βάση ενός πλαισίου συμφωνίας να καταγράψουν είσοδο στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, αλλά και σε συνδικαλιστικά όργανα, Επιμελητήρια κτλ.

Οι πρώτες προσπάθειες δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται. Γνωστά στελέχη και προσωπικότητες από την ευρύτερη Αριστερά είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σ' αυτή την προσπάθεια, όπως για παράδειγμα ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Μανώλης Γλέζος και η Νάντια Βαλαβάνη, όμως ακόμη τα άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είτε βλέπουν διστακτικά την προσπάθεια, είτε απαντούν αρνητικά, είτε περιμένουν για να δουν το ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων για να αποφασίσουν.

Άλλωστε, μιλάμε για αριστερά κόμματα, με συλλογικές αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται έπειτα από χρονοβόρες διαδικασίες και όχι με τον πιο εύκολο τρόπο, αν και πολύ πιο ανοιχτό και δημοκρατικό, όπως στελέχη τους αναφέρουν.

Έτσι, μέχρι σήμερα η ΑΝΤΑΡΣΙΑ είναι αρνητική, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται να χαράσσει δικό της αυτόνομο δρόμο, όπως και η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι.

Το στέλεχος της ΛΑΕ, πρώην βουλευτής και νυν περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε στη Voria.gr ότι είναι αισιόδοξη για την προσπάθεια συσπείρωσης των αριστερών δυνάμεων που είναι σε εξέλιξη και πως επιθυμία όλων είναι η ενιαία έκφραση σε όλα τα επίπεδα. «Στόχος είναι να κατεβούμε συντονισμένα ως ένα ενιαίο αριστερό μέτωπο, που έχει απέναντί του ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις», επισήμανε η κ. Χαραλαμπίδου.

Δημοσκοπικά μάλιστα φαίνεται να έχει τύχη ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος αν και κατακερματισμένος σήμερα δίνει αθροιστικά ποσοστά εισόδου στη Βουλή, χωρίς να χρειάζεται απλή αναλογική... Επίσης, τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θεωρούν ότι μετά την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ (και ειδικά της κυβέρνησης), ο αριστερός ψηφοφόρος δεν έχει δυνατότητα αντιπροσώπευσης στα θεσμικά όργανα (Βουλή, Ευρωβουλή, Αυτοδιοίκηση), οπότε ένας ενιαίος πολιτικός φορέας της Αριστεράς μπορεί να έχει πολύ καλή πορεία.