Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δύο νέα δημοτικά ιατρεία - Πού θα βρίσκονται, χιλιάδες επισκέψεις ετησίως

Πάνω από 9.400 επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν το 2021 μόνο στα δημοτικά ιατρεία Τριανδρίας-Τα 2 νέα θα λειτουργήσουν στις Β' και Ε' δημοτικές κοινότητες

Στη δημιουργία δύο νέων δημοτικών ιατρείων προχωρά το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε περισσότερα άτομα που ανήκουν είτε σε ευπαθείς ομάδες είτε είναι οικονομικά αδύναμοι.

Τα δύο νέα δημοτικά ιατρεία πρόκειται να λειτουργήσουν το ένα στη Β΄ δημοτική κοινότητα και το άλλο στην Ε΄ κοινότητα και θα είναι σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» με τους οποίους πρόκειται ο κεντρικός δήμος να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας. Η ανάγκη δημιουργίας των δύο νέων χώρων παροχής ιατρικών υπηρεσιών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόνο το 2021 επισκέφθηκαν τα Δημοτικά Ιατρεία Τριανδρίας 9.410 άτομα για ιατρικές πράξεις.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτη Δημητριάδη στη Β΄ δημοτική κοινότητα έχει εντοπιστεί ο χώρος και εκκρεμεί μόνο να εγκριθεί και από τους «Γιατρούς του Κόσμου». Πρόκειται για ένα ισόγειο κατάστημα (διαθέτει πατάρι και υπόγειο) επί της οδού Λαγκαδά, δίπλα από το ΚΕΠ. Στην Ε΄ δημοτική κοινότητα εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το ισόγειο στη Βίλα Μορντώχ στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και 25ης Μαρτίου.

Οι χώροι και στις δύο περιπτώσεις θα διατεθούν από τον δήμο και η στελέχωση των δημοτικών ιατρείων θα πραγματοποιηθεί από τους «Γιατρούς του Κόσμου». Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι άνθρωποι από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον έλεγχο των δύο χώρων και στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, να ξεκινήσει η λειτουργία τους έως τον Απρίλιο. «Το πολυιατρείο του δήμου στην Τριανδρία δεν είναι προσβάσιμο από όλους τους δημότες. Εκτιμάμε ότι με τη λειτουργία των δύο νέων σε άλλες δύο κοινότητες θα βοηθήσουμε πολλά άτομα που έχουν ανάγκη», επισημαίνει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος βρίσκεται παράλληλα σε επαφή και με τον «Ερυθρό Σταυρό» προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και οι εθελοντές του ΜΚΟ να προσφέρουν βοήθεια σε αυτόν τον τομέα.

Μέσω των Δημοτικών Ιατρείων, στον δήμο Θεσσαλονίκης παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς διαθέτουν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επιστημονικό προσωπικό αντίστοιχων ειδικοτήτων. Εξυπηρετούνται ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύνατοι κάτοικοι και δημότες του δήμου από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με κλινική εξέταση, συνταγογράφηση, και εργαστηριακές εξετάσεις. Από το 2012 που ξεκίνησαν να λειτουργούν τα δημοτικά ιατρεία του δήμου τα έχουν επισκεφθεί 67.244. Το 2021 στα Δημοτικά Ιατρεία Τριανδρίας πραγματοποιήθηκαν 9.410 επισκέψεις, εκ των οποίων οι 1.427 σε παθολόγους, οι 636 σε καρδιολόγους, οι 507 σε παιδιάτρους.

Παράλληλα ο δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο λειτουργεί επί της οδού Μοναστηρίου και παρέχει σε ωφελούμενα άτομα, δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παρα-φαρμακευτικά προϊόντα. Περίπου 640 άτομα είμαι εγγεγραμμένα στο Κοινωνικό Φαρμακείο και κάθε μήνα κατά μέσο όρο εξυπηρετούνται περίπου 150 - 160.