Skip to main content

Δημήτρια: Η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη σε δύο μουσικές βραδιές

Οι Tanz-i-mat project παρουσιάζουν τις συναυλίες Selanik, με κλασική οθωμανική απόψε (21.00) και Salonico με σεφαραδίτικη μουσική στις 4.10 (21:00)

Ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι στην πολυπολιτισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης υπόσχονται οι Tanz-i-mat project με τις συναυλίες Selanik, με κλασική οθωμανική (απόψε, 21.00) και Salonico, σεφαραδίτικη μουσική (4.10, 21:00) που πραγματοποιούν στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων.

«Όλοι μιλούν για την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης. Εμείς τη δείχνουμε», σημείωσε στη voria.gr ο Δημήτρης Βασιελιάδης, οδηγός του πρότζεκτ ο οποίος έκανε την έρευνα για τα μουσική είδη ενώ παράλληλα είναι και μουσικός. Μαζί με την ομάδα του θα παρουσιάσει απόψε στο Αλατζά Ιμαρέτ ένα «μοναδικό μουσικό ντοκουμέντο  στην πόλη που το δημιούργησε και δικαιωματικά της ανήκει».

Ο κ. Βασιλειάδης είχε την ιδέα να ερευνήσει για την κλασική οθωμανική περίοδο, καθώς παρότι αποτέλεσε κομμάτι της μουσικής παράδοσης «είναι εντελώς άγνωστη σήμερα». Όπως είπε ο ίδιος, η μουσική αυτή είναι ένα κράμα πολιτισμών καθώς δημιουργήθηκε τον 19ο και 20ο αιώνα από ανθρώπους υψηλού επιπέδου της εποχής και περιέχει και ελληνικά και αρμένικά στοιχεία. Παρότι οι Έλληνες άκουγαν τη μουσική αυτή στις ταβέρνες, όπως κάνουν και σήμερα, οι Οθωμανοί προτιμούσαν να την ακούν σε ιδιωτικές συνάξεις στις οποίες καλούσαν μουσικούς για να παίξουν μόνο για αυτούς. Η μουσική αυτή «μετανάστευσε» από την πόλη μας όταν μετανάστευσαν και οι «γονείς της» στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης, οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία έφεραν πίσω τη μουσική αυτή η οποία ωστόσο τότε δεν ήταν καλοδεχούμενη. Ο μουσικός παραδέχεται όμως ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα καθώς μουσικά όργανα που είναι συνδεδεμένα με την παράδοση αυτή έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται πάλι και να διδάσκονται.

Η ομάδα που αποτελείται από έξι μουσικούς δεν σταμάτησε εκεί καθώς εξερεύνησε και τη μουσική παράδοση των Σεφαραδιτών Εβραίων που τόσο κομβικό ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης. «Ως λαός της διασποράς, η λαϊκή μουσική παράδοση των Εβραίων αφομοιώνει στοιχεία από τις περιοχές που ζούσαν», σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης. Άρα στη συναυλία Salonico το κοινό που θα περάσει το κατώφλι του Γενί Τζαμί θα ακούσει μελωδίες επιρροές «a la Turka» αλλά και μουσικές που θυμίζουν ισπανικές καντάδες.

Selanik, Αλατζά Ιμαρέτ, 21.00

Salonico, Γενί Τζαμί, 21.00