Skip to main content

Dimitriadis Construction: Μισός αιώνας ιστορίας στη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε από τον Βασίλη Δημητριάδη το ‘70 με γύψινες διακοσμήσεις και πλέον πρωταγωνιστεί στις ανακαινίσεις, με τον γιο, Γιάννη Δημητριάδη, στο τιμόνι

Το 2020 κλείνει τα 50 της χρόνια. Η ικανότητά της να προβλέπει και να προσαρμόζεται την έχει βοηθήσει όχι μόνο να αντέχει στα δύσκολα, αλλά και να αναπτύσσεται.

Ο λόγος για την Dimitriadis Construction, μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1970 ως εταιρεία με γύψινες διακοσμήσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 πρόσθεσε τις γυψοσανίδες στο αντικείμενό της, με τα πρώτα σημάδια της κρίσης, το 2009, έκανε την δυναμική είσοδό της στον κόσμο της ανακαίνισης-κατασκευής-διακόσμησης, ενώ εδώ και μερικά χρόνια αξιοποιεί και το trend των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Από τον Βασίλη Δημητριάδη, ιδρυτή της εταιρείας, στον γιό του Γιάννη Δημητριάδη, που μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση σε ηλικία 22 ετών και άφησε από την πρώτη στιγμή το αποτύπωμά του, η Dimitriadis Construction έχει αναλάβει μια σειρά σημαντικών έργων στον μισό αυτό αιώνα.

Πλέον το βασικό της αντικείμενο είναι οι ανακαινίσεις ξενοδοχείων, κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, που την τελευταία οκταετία έχουν ξεπεράσει τις 800 σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και σε γειτονικές χώρες. Μάλιστα, η στενή σχέση με τους πελάτες, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση ενός έργου, στη λογική της after sales εξυπηρέτησης, έδωσε στον Γιάννη Δημητριάδη την ιδέα για τη δημιουργία μιας κάρτας τεχνικής κάλυψης, που θα ανταποκρίνεται σε κάθε τεχνική ανάγκη, από τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο μέχρι τον ψυκτικό. Το σχέδιο αυτό θα είναι το επόμενο βήμα και θα έρθει να προστεθεί στις υπηρεσίες της επιχείρησης.

Από την τέχνη των γύψινων στις ανακαινίσεις

Ο Βασίλης Δημητριάδης θεωρούσε τα γύψινα τέχνη, γι’ αυτό και ασχολήθηκε με τις γύψινες διακοσμήσεις, που, όταν ξεκίνησε την επιχείρησή του, το 1970, ήταν στη μόδα. Ο γιος του, Γιάννης Δημητριάδης, προτιμούσε πολλές φορές αντί να παίζει ως παιδί, να πηγαίνει με τον πατέρα του στη δουλειά και να παρακολουθεί. Έτσι η αγάπη για την οικογενειακή επιχείρηση ήρθε φυσιολογικά και στα 22 του χρόνια άρχισε να εργάζεται σε αυτή. Με σπουδές ηλεκτρολόγου εγκαταστάσεων και στη συνέχεια διακόσμησης ο Γιάννης Δημητριάδης ήταν διαρκώς ανήσυχος και έβλεπε μπροστά. Έτσι, αφού μπήκε στην επιχείρηση το 1997, αποφάσισε να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του για επέκταση στην ξηρά δόμηση (γυψοσανίδες) και στις εφαρμογές της, καθώς έβλεπε πως η τάση αυτή μεγάλωνε στο εξωτερικό και σύντομα θα ερχόταν και στην Ελλάδα.

Το κατασκευαστικό κομμάτι και δη αυτό της ανακαίνισης ήρθε να προστεθεί στην επιχείρηση όταν η οικοδομή και όλα τα δορυφορικά επαγγέλματα αισθάνθηκαν τους πρώτους κραδασμούς της κρίσης. Ο Γιάννης Δημητριάδης έστρεψε το βλέμμα του και στον τουρισμό, βλέποντας πως αντιστεκόταν σθεναρά μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η ανακαίνιση είναι για τον ίδιο μια μικρή… οικοδομή. Και η χαρά που του δίνει η δημιουργία δεν συγκρίνεται, όπως λέει στη Voria.gr, αφού ανέκαθεν ήταν όνειρό του να δημιουργεί χώρους για άλλους ανθρώπους. Την φήμη του πατέρα του, που έβαλε τον θεμέλιο λίθο και απέκτησε όνομα στην αγορά, την αξιοποίησε και τη θεώρησε το καλύτερο όχημα για να πάει την εταιρεία πιο κάτω. Άλλωστε, ο Βασίλης Δημητριάδης καμαρώνει την εξέλιξη της επιχείρησης, που, αν και εκσυγχρονίσθηκε, δεν απαρνήθηκε στο πέρασμα των ετών τις παραδοσιακές γύψινες διακοσμήσεις, το δικό του «παιδί».

Την τελευταία τριετία η Dimitriadis Construction ασχολείται και με τη διαχείριση ακινήτων, δικών της και τρίτων, βλέποντας σημαντική προοπτική στο πεδίο αυτό στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια.