Skip to main content

Δημητριάδης: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Άρθρο του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Δημητριάδης, για τις πράσινες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

του Μάκη Δημητριάδη*

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς τα φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μία αφηρημένη έννοια αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές επιπτώσεις, όπως ο "Ιανός" που έπληξε πέρυσι τη χώρα μας.

Εάν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα είναι ίσως χειρότερες από την πανδημία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως βασικό στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

✅ Δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, αρχής γενομένης από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με προϋπολογισμό 900 εκατομμυρίων ευρώ και υψηλότερες επιδοτήσεις από τα προηγούμενα προγράμματα, ενθαρρύνουμε τη μετάβαση προς κατοικίες «έξυπνες» και ενεργειακά αυτόνομες.

✅ Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, και η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης με το μεγαλύτερο υποβρύχιο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

✅ Η Απολιγνιτοποίηση που έχει κεντρικό ρόλο στο εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα. Έως το 2025 ο λιγνίτης πρέπει να είναι παρελθόν.

✅ Μέτρα προώθησης της ηλεκτροκίνησης: Με τον νέο πρόγραμμα "Κινούμαι Ηλεκτρικά", η κυβέρνηση επιδοτεί (ως ένα ποσοστό)ιδιώτες και επιχειρήσεις για την αγορά ή την μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

✅ Ριζική απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, οι οποίες δεν θα απαιτούν πλέον 6-8 χρόνια, αλλά μόλις 100-150 ημέρες, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

✅ Τομές για την επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων: τέλος στις ντροπιαστικές εικόνες με τα βουνά απορριμμάτων στην Κέρκυρα, το Αίγιο, τη Λευκάδα και τη Χάλκη.

✅ Απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021.

✅ Η ανάπτυξη δικτύου επέκτασης του καφέ κάδου (του κάδου βασικά για τα τρόφιμα) σε όλη την επικράτεια.

✅ Τριάντα εκατομμύρια δέντρα θα φυτευτούν στη χώρα με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αναδάσωσης.

Ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας είναι, σήμερα ειδικά, το μεγάλο μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η μόνη έξυπνη αναπτυξιακή πολιτική για την Χωρα μας είναι αυτή που σέβεται το περιβάλλον.

*Ο Μάκης Δημητριάδης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας