Skip to main content

Ξένη Δημητρίου: Άπειρες υποθέσεις διαφθοράς κατακλύζουν τα δικαστήρια

Δεν υπάρχει φορέας για τον οποίο να μην έχει έρθει στη δικαιοσύνη υπόθεση διαφθοράς, τόνισε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τη Θεσσαλονίκη.

«Αν βλέπετε καθυστέρηση στη δικαιοσύνη, ένα από τα αίτια είναι οι άπειρες εκθέσεις διαφθοράς που έχουν κατακλύσει τα δικαστήρια. Δεν υπάρχει φορέας για τον οποίο να μην έχει έρθει στη δικαιοσύνη υπόθεση διαφθοράς», είπε από το βήμα του συνεδρίου «Δημοκρατία και Διαφθορά» που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Το συνέδριο, που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, διεξάγεται παρουσία του προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα, της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκης Θεοτοκάτου και της εισαγγελέως Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κοτζαμάνης και εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας.

«Η ιδεατή σύλληψη των εννοιών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, απέχει από την πρακτική τους εξάσκηση και εφαρμογή», είπε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κάνοντας αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημοκρατία στη σύγχρονη κοινωνία, όπως τη διαπλοκή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. «Διαφθορά είναι και η εξοικείωση με την εξουσία αλλά και η έκπτωση μιας κοινωνικής λειτουργίας», είπε ο κ.Πέππας για να καταλήξει ότι «διαφθορά είναι και η συνολική απομάκρυνση της κοινωνίας από τις αξίες της». Ως απαντήσεις του κράτους δικαίου στη διαφθορά ο κ. Πέππας υπέδειξε μεταξύ άλλων την προστασία της ελευθερίας του τύπου, τη σωστή πληροφόρηση αλλά και τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των κρατών, με τη βοήθεια και διεθνών οργανισμών με τον σκοπό αυτό.

Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου είπε πως «οι περισσότερες κοινωνίες αντιμετωπίζουν φαινόμενα διαφθοράς, λίγες όμως είναι πραγματικά διεφθαρμένες».

Σύμφωνα με τη ίδια, η διαφθορά εμφανίζεται σε κάθε συναλλαγή που έχει περιθώρια κέρδους, ενώ κάθε προσπάθεια καταπολέμησής της πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εκάστοτε πολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Ακόμη, είπε πως τη διαφθορά ευνοούν «η έλλειψη θεσμικής επιβολής κανόνων και αποτελεσματικού συστήματος καταστολής». Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, κατά ποσοστό περίπου 80% προκρίνεται ως κυριότερο αίτιο της διαφθοράς η αναποτελεσματικότητα της εξουσίας και η αδιαφάνεια, όπως είπε η κ. Θεοτοκάτου. Η ίδια τόνισε πως είναι επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη προσπάθεια ώστε να παραχθούν οι εκφάνσεις της διαφθοράς, ενώ αναφορικά με την πρόληψη, υπέδειξε ως προϋπόθεση τη σωστή εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των νέων πολιτών.

«Διαφθορά και δημοκρατία δεν πάνε μαζί», ανέφερε κατά την έναρξη της εισήγησής της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και πρόσθεσε: «Αν στη χώρα μας έχουμε διαφθορά, ας αναρωτηθούμε για το αν έχουμε πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αν έχουμε δημοκρατία». Όπως είπε, το συνολικό οικονομικό κόστος της διαφθοράς στην Ευρώπη ανέρχεται σε 120 δις ευρώ ετησίως, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει το 5% του ΑΕΠ. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε έρευνα σχετικά με δολοφονίες δημοσιογράφων, που κατέδειξε ότι τα τελευταία 6 χρόνια, πάνω από το 90% των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν παγκοσμίως, σκοτώθηκαν σε χώρες με χαμηλή βαθμολογία στην αντίληψη της διαφθοράς.

Αναφέρθηκε, ακόμη στο οκτάμηνο σεμινάριο που πραγματοποιείται για 41 εισαγγελείς και δικαστές, στο πλαίσιο μνημονίου του Αρείου Πάγου με το ΕΚΠΑ, ώστε οι δικαστικοί να εκπαιδευτούν στο οικονομικό δίκαιο για να μπορούν να κατανοούν τις δικές που αφορούν οικονομική διαφθορά. «Οι δικαστικοί είμαστε αδύναμοι, δεν έχουμε τις γνώσεις να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις δίκες», είπε η ίδια και κατόπιν αναφέρθηκε στις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τις οποίες κατασχέθηκαν πάνω από 40 εκατ. και δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία με αξία πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Αιτίες της διαφθοράς, σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, είναι μεταξύ άλλων το έλλειμμα ελέγχου, το ατελές νομοθετικό πλαίσιο και την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών κατά την εφαρμογή του νόμου.

«Η ελληνική οικονομία σήμερα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της και γνωρίζουμε όλοι ότι αιτία αυτής της κρίσης είναι η οριζόντια και κάθετη διαφθορά», κατέληξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.