Skip to main content

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Μα γιατί δεν έμεινε στην Κούβα;

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Για φανταστείτε το! Θα ήταν όχι απλώς μιά κάποια λύση, θα ήταν  μιά λύση ιδανική και δη για όλους!

Κατ´ αρχάς για τους ίδιους τους Κουβανούς. Ο Ραούλ Κάστρο είναι πλέον προκεχωρημένης ηλικίας, φαίνεται και κουρασμένος, σίγουρα τον γονάτισε και η απώλεια του αδελφού του...

Ο δικός μας είναι νέος, δυναμικός , έμπειρος στην διακυβέρνηση. Εδώ προσπαθεί να επιβάλλει ένα Κουβανέζικο καθεστώτος σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το να κυβερνήσει την ίδια την Κούβα, θα το έκανε με το αριστερό.

Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι ο Φιντέλ ήταν παιδιόθεν το ίνδαλμά του, έδωσε στον γιό=ο του το μικρό όνομα του Τσε Γκεβάρα, θεωρεί ότι, όχι απλώς η ελληνική επανάσταση είναι ίδια με την κουβανέζικη , αλλά και ότι  Ελλάς και Κούβα έχουν παράλληλες κοινωνικές ιστορίες, ευρίσκονται στην ίδια φάση ωρίμανσης του ιστορικού Prozess . Με την έφεση που τον διακρίνει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, τα ισπανικά θα τα έχει εντός μηνών. Όλα ταιριάζουν τέλεια.

Γιατί δεν έμεινε εκεί;

Θα ήταν ιδανικό και για την περιοχή! Οι Πρόεδροι της Βολιβίας, Νικαράγουας, Μεξικού, που ασμένως τον προσεκάλεσαν, ο Πρόεδρος του Ισημερινού, που τον εξεθείαζε, θα τον είχαν μόνιμα δίπλα τους, για τον Μαδούρο δεν συζητείται , είναι γνωστό, ότι είναι κολλητοί. Άρα θα μπορούσε , αντί της Αριστεράς στην Ευρώπη, που ούτως ή αλλέως μοίρα στον ήλιο δεν έχει, να ηγηθεί της Αριστεράς στην Λατινική Αμερική, που εκεί κάνει και πραγματικό κουμάντο.

Η μόνιμος εγκατάσταση του κ Τσίπρα στην Κούβα θα είχε φυσικά και δραματικές επιπτώσεις στα καθ´ ημάς. Ιδίως φυσικά αν έπαιρνε και μερικούς από τους δικούς του μαζί.

Φεύ! Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό !

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε και συνεχίζει. Είναι προφανώς, για να τον λυπάσαι. Από τους επαίνους των κομμουνιστών δικτατόρων και περονιστών λαϊκιστών στον Σόϋμπλε και το ΔΝΤ. Μπορεί, να ισχύει εδώ βέβαια το "ήθελές τα και παθές τα" , ομολογώ όμως, ότι προσωπικώς τον κατανοώ.

Δεν πιστεύω όλα αυτά τα φληναφήματα των Αθηναίων κονδυλοφόρων περί δυνατότητος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκή στροφή και προσαρμογή, δεν πιστεύω στην επιθυμία κανενός εκ της ηγετικής ομάδος  των τέως Κνιτών , να μετεξελιχθούν σε ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Η απόλαυση της εξουσίας και η συνδιαλλαγή με τους εργολάβους  δεν είναι πραγματιστική στροφή, είναι ίδιον κάθε αυταρχικού καθεστώτος. Ήταν αλήθεια διαφορετικά με τους κομμουνιστές ηγέτες  του ανατολικού Μπλόκ;

Ευτυχώς το ταξίδι στην Κούβα έδειξε, για μιά ακόμη φορά, ακόμη και στους πλέον δύσπιστους, ότι  η ελληνική Αριστερά εννοεί κυριολεκτικώς αυτά, που λέγει. Δεν μεταλλάσσεται, δεν προσαρμόζεται. Αγωνίζεται, να επιβληθεί με κάθε μέσο, συμβιβάζεται προσωρινά, για να κερδίσει χρόνο και χώρο, να υπονομεύσει τον αστικό καπιταλισμό, κάνει ο,τι μπορεί, μέχρι να φύγει, να εγκαταστήσει θύλακες στα θεμέλια του αστικού καθεστώτος , που θα επιτρέψουν την εξυπηρέτησή της ακόμη και στην αντιπολίτευση.

Θα τα καταφέρει; Σίγουρα ναι! Το θέμα είναι σε ποιά έκταση. Τούτο εξαρτάται με την σειρά του από τον ωφέλιμο χρόνο, που θα έχει στην εξουσία. Θα είναι μακρύς;  ευτυχώς δεν φαίνεται πια έτσι.

Ο ελληνικός αριστερός βολονταρισμός, επιβεβαιώνοντας την φύση του, υποτιμά την αποφασιστικότητα των Γερμανών και Ολλανδών κεντροδεξιών χριστιανοδημοκρατών να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Τα όργανα άρχισαν...

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος διετέλεσε γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, υφυπουργός Υγείας και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στη ΝΔ Θεσσαλονίκης.