Skip to main content

Η ηθική της Αριστεράς: Από την εφηβεία στην πραγματική πολιτική

Άρθρου στη Voria.gr του Δ. Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Υπάρχουν oρισμένα παιδιά που γεννιούνται στα πούπουλα. Βλαστοί μεγαλοαστικών εξαιρετικά ευπόρων οικογενειών μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα με απόλυτα εξασφαλισμένη προοπτική χωρίς κινδύνους και κόπους ιδιαιτέρους. Και τίποτε να μη κάνουνε, θα πάνε όλα καλά! Θα σπουδάσουν στα καλύτερα Πανεπιστήμια, θα πάνε στις πανέτοιμες δουλειές τους, θα παντρευτούν μεταξύ τους (άντε και καμμιά λαϊκή μοντέλα στο ενδιάμεσο) όλα οκ! Συνέβαινε και θα συμβαίνει στον αιώνα. Να είναι καλά, να τα χαίρονται.

Oρισμένα εξ αυτών από την εφηβεία τους κυρίως στρέφονται στην Αριστερά. Η «ψυχοπονιάρικη» (γι αυτούς που διαβάζουν μόνο τις επικεφαλίδες βέβαια) ιδεολογία της δίνει σε προσωπικότητες με δραματικό και επιφανειακό τρόπο προσέγγισης στα πράγματα όχι απλώς άλλοθι ύπαρξης αλλά και τα εύκολα ακροατήρια, που χρειάζεται η φύση τους. Μέχρις και εδώ ουδέν μεμπτόν. Οι περισσότεροι και περισσότερες παραμένουν γραφικές καρικατούρες, που θορυβούν χαριτωμένα στις συνάξεις των ομοίων τους.

Το πράγμα αρχίζει να χαλά όταν οι υπαρξιακοί αυτοί χαβαλέδες στραφούν στην πραγματική πολιτική. Τα προσόντα της ανατροφής τους και οι αντικειμενικές δυνατότητες του συναφιού τους εγγυώνται -ιδίως σε χώρες με ανώριμα συστήματα παραγωγής πολιτικού προσωπικού- αστροναυτικής φύσεως εκτοξεύσεις. Εύκολα και γρήγορα μπορεί, να αναλάβουν θέσεις προβεβλημένες και ενίοτε ευθύνης. Τότε η καταστροφή είναι εγγυημένη.

Στην ιστορική αστοχία της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας προστίθεται και η προσωπική έλλειψη επαφής με την καθημερινότητα των μικρο- και μεσοαστών, η ουσιαστική  αδυναμία δηλαδή απλής αντίληψης της φύσης των προβλημάτων. Παρατηρείστε την φυσιογνωμία των κκ Φλαμπουράρη, Σκουρλέτη, Σταθάκη, Παπαδημητρίου, Βούτση, Δρίτσα κοκ, οταν αναφέρονται σε οιασδήποτε φύσεως σοβαρά θέματα, για να εννοήσετε, τι εννοώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η, υποτίθεται προνομιακό πεδίο της Αριστεράς, κοινωνική πολιτική. Ο,τιδήποτε γίνεται εκεί επί ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον απολογισμό της κα Αντωνοπούλου, ενθυμίζει πολύ περισσότερο την δράση φιλανθρωπικών σωματείων, βλ δωροεπιταγές, συσσίτια, κοινωνικά τιμολόγια κλπ, παρά την λειτουργία  ενός  συντεταγμένου προνοιακού ευρωπαϊκού Κράτους.

Όλα αυτά μπορεί να ερμηνεύουν την πολιτεία τους, δεν αίρουν φυσικά τις ευθύνες τους. Οι πράξεις τους παραμένουν αξιόποινες και καταλογιστέες.

Εκεί, όμως, που πραγματικά θα πρέπει να δείξει κατανόηση η κοινή γνώμη, είναι στο θέμα της καλοπέρασης. Κατ´ αρχήν ο βασικός ηθικός κώδικας της Αριστεράς εκκινεί εκ της θεμελιώδους αρχής, ότι " νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Ο,τιδήποτε λοιπόν γίνεται προς "όφελος του εργάτη" είναι ηθικόν και οιοσδήποτε κάνει αυτό το ο,τιδήποτε, είναι δικαιολογημένος. Εάν τώρα εν προκειμένω αναλογισθεί κανείς τον τρόπο ανατροφής και ζωής αυτών των ανθρώπων, συνυπολογίσει δηλαδή την ιστορική τους αδυναμία, να προσδιορίσουν την έννοια της καθημερινής αγοραστικής αξίας του χρήματος, το να θεωρούν αυτονόητο, να τους πληρώνει το κράτος χίλια ευρώ το μήνα για να κατοικούν, απέριττα σίγουρα, στο Κολωνάκι, επειδή είναι κοντά στον τόπο εργασίας τους ασφαλώς, η και να χρησιμοποιούν τα κρατικά αεροσκάφη για προσωπική διευκόλυνση, είναι απόλυτα κατανοητό και συγγνωστό!

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι αυτό το θέμα της κατοικίας εξωκοινοβουλευτικών αξιωματούχων στο κλεινόν Άστυ είναι τόσο παλιό όσο και το ελληνικό Κράτος. Ενθυμούμαι, ότι όταν ετέθη, σίγουρα για πολλοστή φορά, στην τελευταία αστική Κυβέρνηση, η απάντηση του τότε ανωτάτου επιπέδου ήταν σε "γαλλικά" ακατάλληλα κοινοποιήσεως. Αλλά αυτή δεν είναι κατ´ ουσίαν η διαφορά της συντηρητικής, "καλβινίστικης", Δεξιάς από αυτό, που ζούμε σήμερα;

ΥΓ: πέρυσι, ακριβώς πριν ένα χρόνο, είχα γράψει για την "Αριστερά στο παράδειγμα του κ. Κουβέλη". Άργησε κάπως η επαλήθευση, αλλά η φύση των Αριστερών δεν με διέψευσε, είναι ακατανίκητη.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης