Skip to main content

«Δημοκρατία σε κρίση»: Συνέδριο με συνδιοργάνωση ΠΑΜΑΚ στην Αθήνα

Μεγάλο διεθνές συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία σε κρίση» συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα

Περισσότεροι από 60 κορυφαίοι νομικοί, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από 35 κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα συμμετάσχουν στο μεγάλου βεληνεκούς διεθνές συνέδριο με τίτλο «Democracy in Crisis» (Δημοκρατία σε Κρίση), που συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Αθήνα.

Το συνέδριο, το οποίο θα αρχίσει στις 10 το πρωί της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, θα διεξαχθεί στο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15) και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO – Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων, Πλάκα). Συνδιοργανωτές του είναι η Μονάδα Έρευνας «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Δημοκρατία» (Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), η επιδοτούμενη από την ΕΕ δράση COST «Συνταγματικός σχεδιασμός και διαβουλευτική δημοκρατία» (Constitution-making & deliberative democracy) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του EPLO.

Στο συνέδριο κύριες ομιλίες θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, οι:

· Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Emily O’ Reilly

· Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νικόλαος Μηλιώνης

· Πρόεδρος Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας

· Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

· Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου

· Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη

· Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης

· τ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομ. Καθηγητής Βασίλειος Σκουρής

· Βουλευτής, Καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος

· Βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη

· Καθηγητής Πανεπιστημίου Λωζάννης, Ιωάννης Παπαδόπουλος

· Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Νικόλαος Αλιβιζάτος

· Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Γεραπετρίτης

· Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης

· Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, Ακρίτας Καϊδατζής

· Δημοσιογράφος, Ιωάννης Πρετεντέρης

· Δημοσιογράφος, Σία Κοσιώνη

Το συνέδριο είναι ανοικτό για το κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις για τις ημέρες παρακολούθησης. Για εγγραφές και περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://eupoldem.org/democracy-in-crisis/

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση του συνεδρίου και προϊστάμενος της Μονάδας Έρευνας «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Δημοκρατία» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος, «Το συνέδριο έχει και διαχρονική και επικαιρική αξία. Σήμερα στην Ευρώπη η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου βάλλονται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις για τους λειτουργούς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πολιτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι είναι μεταξύ αυτών. Το συνέδριο αυτό συγκεντρώνει στην Αθήνα, στη σκιά του Ιερού Βράχου, ορισμένους από τους πιο αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς και ειδικούς για να συζητήσουν την ίδια την έννοια, τις εκφάνσεις και τα προβλήματα στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Όσοι συμμετάσχουν θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουν έγκυρες απόψεις τόσο από πανεπιστημιακούς όσο και από κορυφαίους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας».

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου, ΕΔΩ.