Skip to main content

Δημοκρατία του Κογκό: 20 νεκροί στις συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας

Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους ένα μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και πέντε αντάρτες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Τουλάχιστον 20 οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες στις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας για δέυτερη συνεχόμενη ημέρα.

Τα επεισόδια σημειώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κογκό, Κινσάσα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την χθεσινή επίθεση ανταρτών στην πόλη Μπουτέμπο στα Βόρεια του Κονγκό, έχουν χάσει τη ζωή τους ένα μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και πέντε αντάρτες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως ο νεκρός από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι Νοτιο- Αφρικανός ενώ σημειώνει πως η συγκεκριμένη επίθεση είχε ως στόχο την απελευθέρωση κρατουμένων μελών των ανταρτών.

Σύμφωνα με αναφορά των Ημνωμένων Εθνών, δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εναντίον του προέδρου Καμπίλα, ο οποίος έδωσε εντολή στις ειδικές μονάδες της αστυνομίας να καταστείλουν με κάθε τρόπο την «επανάσταση».

Οι αντάρτες απαιτούν την άμεση αποχώρηση του Καμπίλα από την Προεδρεία της χώρας και ισχυρίζονται πως επειδή δεν μπορεί βάση συντάγματος να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία, προχωρά σε μεθοδεύσεις και καθυστερήσεις ώστε να υπάρξει συνταγματικό «παράθυρο» παραμονής του. Η θητεία του έλεγε και επισήμως σήμερα, 20 Δεκεμβρίου.