Skip to main content

Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ): Η θάλασσα είναι ασφαλής, η πισίνα το ίδιο

Πιθανό να οδηγηθεί σε μια πιθανή πλήρη ύφεση η πανδημία του κορωνοϊού εφόσον αυτός συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι κορωνοϊοί.

Στον συνδυασμό παραγόντων που θα οδηγήσει σε μια πιθανή πλήρη ύφεση του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στο Σκάι. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα σχολεία το πιο δύσκολο πρόβλημα παγκοσμίως. «Το σχέδιο που υλοποιείται θα μας δείξει αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν μετά από ένα μήνα τα δημοτικά», σημείωσε.

Ο κ.Δημόπουλος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας μετά την άρση της καραντίνας, καθώς ξεκινάμε με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. «Όπως αναφέρθηκε και από τον κ. Τσιόδρα δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η πλήρης επίδραση της αύξηση της θερμοκρασίας στη μετάδοση του ιού. Σίγουρα δεν θα είναι χειρότερα από πριν πάντως. Επομένως κρατώντας τα μέτρα που έχουν ήδη ξεκινήσει και με την αύξηση των τεστ υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι τα πράγματα θα πάνε καλά«», υπογράμμισε,

Ερωτηθείς για έρευνες που κάνουν λόγο για εξαφάνιση του ιού το καλοκαίρι στη χώρα μας σημείωσε: «Ελπίζουμε να συμπεριφερθεί και αυτός όπως και οι άλλοι κορωνοϊοί. Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας μπορεί να έχουμε μία επίπτωση της τάξεως του 20- 30% της αύξησης της θερμοκρασίας και μιας σχετικής υγρασίας στη μετάδοση του ιού. Αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα και με το γεγονός ότι θα είμαστε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έξω είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιθανή πλήρη ύφεση. Δεν νομίζω να εξαφανιστεί τελείως. Είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτό που έχουμε με τη γρίπη, που δεν εξαφανίζεται τους θερινούς μήνες απλά η μεταδοτικότητα της είναι πολύ χαμηλή», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος.

«Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κορωνοϊούς. Τα ξαδερφάκια του SARS COV2 είναι οι αθώοι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με αυτόν τον ιό και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχικότητας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Για να συμβεί ένα γενικό lockdown θα πρέπει να υπάρχει μια γενικευμένη διασπορά, η οποία για να δημιουργηθεί θα πρέπει να μην τηρηθούν τα μέτρα, που ξεκίνησαν από χθες. Ωστόσο, αυτό θα φανεί σε 15 ημέρες» τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

«Η θάλασσα είναι ασφαλής, η πισίνα με τη χλωρίωση το ίδιο. Παίρνουμε μέτρα στην παραλία, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία. Αλλάζει τελείως ο τρόπος που κινούμαστε και ζούμε» σχολίασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.