Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
x

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο πρόεδρος δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιο θα είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Ρουμάνοι στο δημοψήφισμα αυτό.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλαους Ιοάνις προκήρυξε σήμερα δημοψήφισμα για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη που προωθεί η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας.

Η Ρουμανία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τον Ιούλιο, έχει διχαστεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ του κεντροδεξιού, φιλοευρωπαίου προέδρου και της κυβέρνησης που ασκεί κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θέλει να προωθήσει μια μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Ο Ιοάνις ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 26 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες της χώρας για το μέλλον του δικαστικού συστήματος επειδή, όπως είπε, «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι».

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον του δικαστικού συστήματος» από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, για να δικαιολογήσει την απόφασή του. «Η δικαιοσύνη είναι ένα θέμα εθνικού συμφέροντος και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να γίνει η διαφθορά πολιτική του κράτους», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιο θα είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Ρουμάνοι στο δημοψήφισμα αυτό. Για να είναι έγκυρο πάντως, η συμμετοχή θα πρέπει να φτάσει στο 30% του εκλογικού σώματος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προωθούν τη μεταρρύθμιση αυτή για να σταματήσουν, όπως λένε, τις "καταχρήσεις" εκ μέρους των δικαστικών που λειτουργούν ως «παράλληλο κράτος».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ