Skip to main content

Δήμος Αριστοτέλη: Αναβαθμίζεται η πρόσβαση από Ιερισσό προς Ξηροποτάμι

Στο συγκεκριμέμο τμήμα του δρόμου έχουν υπάρξει σημαντικές φθορές στο οδόστρωμα και η αντιμετώπισή τους χαρακτηρίζεται αναγκαία.

Σε φάση ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας με ανάδειξη αναδόχου εντός των ημερών, έθεσε ο Δήμος Αριστοτέλη το έργο «Συντήρηση-επισκευή περιφερειακού οδικού δικτύου ΔΕ Σταγείρων Ακάνθου (Ξηροποτάμι)».

Πρόκειται για υποέργο της πράξης «Έργα Και Επενδυτικές Δραστηριότητες Δήμου Αριστοτέλη». Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Απρίλιο του 2019.

Αντικείμενο του έργου, είναι η βελτίωση του εν λόγω οδικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Σταγείρων Ακάνθου (Ξηροποτάμι), στο οποίο έχουν εντοπισθεί συστηματικές φθορές του οδοστρώματος, οι ο­ποίες χρήζουν ιδι­αίτερης προσοχής και η αντιμε­τώπισή τους χα­ρα­­κτηρίζεται ανα­γκαί­α και ε­πεί­γουσα. Ειδικότερα κατά την αξιολόγηση των υφιστάμενων συνθηκών του οδικού δικτύου διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ρηγματώσεις ευρείας κλίμακας στις λωρίδες κυκλοφορίας, παράλ­λη­λα, εγκάρ­σια και επί του άξονά τους, σε βαθμό ολικής καταστροφής του οδο­στρώ­­ματος σε αρκετές θέσεις του δικτύου.

Αποσύνθεση του οδοστρώματος, δηλαδή κατα­κερματισμός σε μικρά χαλαρά κομμάτια, με αποκόλληση αδρανών από την επιφάνεια του οδοστρώ­μα­τος, σε σημείο που απαιτείται ολική ανα­κα­τασκευή του ασφαλτοτάπητα σε ορισμένα τμήματα.

Παραμορφώσεις ή στρεβλώσεις της επι­φάνειας του οδοστρώματος, έντονες σε αρκετά σημεία, σε μέγεθος και συχνότητα, που αυξάνει την ε­πι­κινδυνότητα ενός δικτύου με κυκλοφοριακό φόρτο αυ­ξημένο ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Κυριότερες μορφές αστοχίας της κα­τηγο­ρί­ας των παρα­μορ­φώσεων είναι αυλακώσεις στις τροχιές των τροχών, τοπικές καθι­ζή­σεις, διο­γκώσεις και εγκάρσιες πτυχώσεις.

Φαινόμενα λείανσης της επιφά­νειας του οδοστρώματος που οφείλονται κυρίως στη λείανση των ε­πιφανει­ακών α­δρανών, στην ανάδυση της ασφάλτου στην επιφάνεια του ο­δο­στρώ­ματος ή και στη βύ­θιση των χον­δρόκοκκων αδρανών. Κυριότερη αιτία της ολι­σθη­ρότητας φαίνεται να α­ποτελούν τα λεί­α αδρανή υλικά στην επιφάνεια κύ­λισης.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, σημείωσε σχετικά: «Για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης, κοντά στις διεθνείς συνεργασίες που προωθούμε, οφείλουμε να φροντίζουμε και το δίκτυο στο οποίο κινούνται τόσο οι δημότες μας, όσο και οι επισκέπτες μας. Ο δρόμος προς Ξηροποτάμι, αποτελεί σημαντικό τμήμα αυτού του δικτύου, που εδώ και χρόνια χρειάζεται... θεραπεία, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για τους κατοίκους που τον αξιοποιούν.  Στόχος μας η συνολικότερη αναβάθμιση των εσωτερικών οδικών δικτύων των οικισμών μας. Εντός του 2021 εκπονούμε ένα πρόγραμμα ασφαλτοστρωσεων σε όλες τις κοινότητες του Δήμου μας και σύμφωνα με τις προτεραιότητες που υπέδειξαν τα τοπικά συμβούλια, δράση η οποία μάλιστα υπερψηφίστηκε και με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021. Το ύψος του κονδυλίου που θα διατεθεί θα αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ και θα ενισχύεται από χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, από ιδίους πόρους και από τα μεταλλευτικά τέλη. Συνεχίζουμε. Κάθε μέρα και ένα βήμα.-»