Skip to main content

Δήμος Αριστοτέλη: Καφέ κάδος για τα οργανικά υπολείμματα και καλές επιδόσεις στον ρουχισμό

Ήδη ένα ολοκαίνουργιο απορριμματοφόρο έχει δρομολογηθεί στη διαδικασία συλλογής σε καθημερινό πλέον επίπεδο αποκαθιστώντας την περιοδικότητα των δρομολογίων, λέει ο δήμος

Σε νέα φάση εισέρχεται η ανακύκλωση στον δήμο Αριστοτέλη, καταγράφοντας ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανακύκλωση ρουχισμού και εισάγοντας το επόμενο χρονικό διάστημα πιλοτικά τον καφέ κάδο σε όλες τις κοινότητες για τη διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους σε όλες τις κοινότητες .

Σημειώνεται ότι ξεκίνησε εκ νέου η συλλογή και στις κοινότητες Γοματίου, Στρατωνίου, Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Ουρανούπολης και Αμμουλιανής, μετά από ένα διάστημα αναδιοργάνωσης της λειτουργίας της ανακύκλωσης στην παράκτια ζώνη. Ήδη ένα ολοκαίνουργιο απορριμματοφόρο έχει δρομολογηθεί στη διαδικασία συλλογής σε καθημερινό πλέον επίπεδο  αποκαθιστώντας την περιοδικότητα των δρομολογίων, όπως λέει ο δήμος.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Σύστημα Διαχείρισης Κλωστοϋφαντουργικών Απορριμμάτων East West Greece, που συνεργάζεται με τον δήμο Αριστοτέλη, κατά τη διάρκεια του 2022, από 10 σημεία συλλογής, συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση 13 τόνοι και 682 κιλά ρουχισμού, ενώ εκτιμάται ότι με την εισαγωγή των στοιχείων από δύο ακόμα σημεία, η συνολική ποσότητα θα προσεγγίσει τους 15 τόνους.  Ήδη το δίκτυο των κάδων ανακυκλώσιμου ρουχισμού έχει επεκταθεί.

Ο Δήμος Αριστοτέλη θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα καμπάνια ενημέρωσης για τη χρήση των πρώτων 350 Καφέ Κάδων που πρόκειται να εγκατασταθούν πιλοτικά σε όλες τις κοινότητες σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, φιλοδοξώντας οι κάτοικοι του Δήμου να επιδείξουν την ίδια ανταπόκριση και στην ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων στα οποία περιλαμβάνονται αποκλειστικά:
    • υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών,
    • φρούτα, λαχανικά, φλούδες,
    • υπολείμματα από καφέ ή τσάι,
    • γαλακτοκομικά,
    • τσόφλια,
    • μικρά κλαδιά και φύλλα

Υπενθυμίζεται δε, ότι για την καλύτερη διάκριση και διαλογή των απορριμμάτων προς ανακύκλωση, οι κάτοικοι θα πρέπει να περιορίζουν τη χρήση των μπλε κάδων αποκλειστικά για συσκευασίες των παρακάτω κατηγοριών.
    • Χαρτί: Χαρτί σε μέγεθος μεγαλύτερο από Α4, Βιβλία, Έντυπα, Εφημερίδες, Περιοδικά, Τετραπάκ από γάλα, Χαρτί περιτυλίγματος, Σακούλες χάρτινες, Χαρτόνι, Χάρτινες συσκευασίες, χαρτοκιβώτια
    • Γυαλί: Βαζάκια τροφίμων, Μπουκάλια που δεν είναι σπασμένα
    • Πλαστικό: Συσκευασίες τροφίμων, Μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, γάλακτος, σαμπουάν κλπ Πλαστικά ποτήρια/πιάτα. Σακούλες πλαστικές.
    • Αλουμίνιο: Αλουμινόχαρτο, Αλουμινένια ταψάκια φαγητού, Κουτάκια μπύρας, αναψυκτικών, κλπ
    • Λευκοσίδηρος: Δοχεία ελαιολάδου, Φέτας, Γάλα εβαπορέ, Τοματοπολτού, τόνου, ζωοτροφών.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε σχετικά: «Οι δημότες του Αριστοτέλη, δείχνουν πως όλοι μαζί μπορούμε πάντα το καλύτερο. Συμμετέχουν στην ανακύκλωση και είμαι βέβαιος πως μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στο μέλλον, αρκεί μαζί με την καλή μας διάθεση, να επιστρατεύουμε και την προσοχή μας, για το τι είδους απορρίμματα πρέπει να καταλήγουν στους κάδους κάθε χρώματος. Ειδικά τώρα με τη συνεργασία του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και την εισαγωγή του καφέ κάδου στη καθημερινότητά μας, πιστεύω ότι οι Αριστοτελίτες θα επιδείξουμε την μέγιστη ευαισθησία, βοηθώντας το περιβάλλον και προάγοντας την κυκλική οικονομία, που μπορεί να δώσει ακόμα και στα σκουπίδια μας, μια αναπτυξιακή διάσταση.»