Skip to main content

Δήμος Αριστοτέλη: Θετικά και αρνητικά φέρνει η συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός

Σημαντικής βελτίωσης και εξειδίκευσης χρήζουν σύμφωνα με τον δήμο τα αρνητικά και ασαφή σημεία της επενδυτικής συμφωνίας με την εταιρεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, με μοναδικό θέμα την αξιολόγηση της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού”.

Με στόχο όπως ανέφεραν, να ακούσουν τις απόψεις των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και με σύντομες παρεμβάσεις, συμμετείχαν σε μέρος της συνεδρίασης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” κ. Χρήστος Μπαλάσκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” κ. Δημήτρης Δημητριάδης και συνεργάτες των δύο πλευρών, Ελληνικού Δημοσίου και Επενδύτριας Εταιρείας, που διαπραγματεύτηκαν την κατατεθείσα νέα σύμβαση και το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Μετά το σύνολο των τοποθετήσεων, του Δημάρχου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, των δημοτικών συμβούλων και των προέδρων Τοπικών Συμβουλίων κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία την πρόταση ψηφίσματος που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, και με την οποία, αναγνωρίζονται μεν θετικά σημεία στη νέα υπό κύρωση σύμβαση, εντοπίζονται δε και καταγράφονται ένα προς ένα τα αρνητικά ή ασαφή σημεία που χρήζουν σημαντικής βελτίωσης και εξειδίκευσης, ενώ θα αποτελέσουν αντικείμενο διεκδικήσεων του Δήμου Αριστοτέλη στο προσεχές διάστημα και ενόψει της εξειδίκευσης πολλών σημείων της σύμβασης με τη διαβούλευση της υπό αναθεώρηση Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τους Δημοτικούς Συμβούλους της διοικούσας παράταξης.

Οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης μειοψήφησαν υπέρ της πρότασης του επικεφαλής της παράταξης κ. Αργύρη Τσακνή να ζητηθεί απόσυρση του νομοσχεδίου, Λευκό ψήφισαν ως επικεφαλής παρατάξεων οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Λαμπράκης και κ. Παύλος Τομέ.

Ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά:

«Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αξιολόγηση της νέας σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ελληνικού Χρυσού, σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή για τον Δήμο μας και αποτελεί ιστορική αφετηρία στοχευμένων διεκδικήσεων υπέρ του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για διασφάλιση των θετικών σημείων της νέας σύμβασης με ταυτόχρονη βελτίωση των αρνητικών και ασαφών σημείων που εντοπίζουμε, ενόψει μάλιστα της νέας διαβούλευσης που αυτή τη φορά δεν θα διεξαχθεί ερήμην του Δήμου Αριστοτέλη, για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”. Δυστυχώς, σηματοδότησε η συνεδρίαση αυτή και την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για τη μέγιστη δυνατή σύμπνοια των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι δημοσίως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τσακνής δήλωσε πως συμφωνεί με το 90% της τοποθέτησής μου που ταυτίζεται με τον τελικό ψήφισμα και παρά το γεγονός ότι ανάλογη ήταν και η αντίδραση πολλών δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν να καλύψουν το υπόλοιπο 10% της απόστασης που μας χώριζε από την επισημοποίηση της σύμπνοιας που επικράτησε σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης. Δεν πειράζει. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να εκπροσωπούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και της γης του Δήμου Αριστοτέλη.»