Skip to main content

Δήμος Καλαμαριάς: Άλλοι τέσσερις ΑΜΕΑ στην ανεργία - Η διοίκηση ψήφισε... λευκό

Παρά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ των τεσσάρων εργαζόμενων ΑμεΑ, ο δήμαρχος φαίνεται πως αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση.

Γράφει ο Σαλονικιός

Δεν ξέρω εάν όσα συμβαίνουν στον δήμο Καλαμαριάς είναι απόρροια της απλής αναλογικής με την οποία εξελέγη το δημοτικό συμβούλιο ή οφείλονται στις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η διοίκηση του Γιάννη Δαρδαμανέλη, αλλά το πράγμα αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. Κυρίως, δε, όσα συμβαίνουν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η τελευταία έγινε την περασμένη Δευτέρα και επειδή ήταν η πρώτη για το 2021, και προφανώς, τα μέλη του είχαν πεθυμήσει το ένα το άλλο, η συνεδρίαση συνεχίστηκε και την επομένη.

Μόνον που δεν κάθισαν όλοι ως το τέλος καθώς οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» με επικεφαλής τον Άρη Τεμεκενίδη αποχώρησαν, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο λειτουργίας του Οργάνου. Θυμίζω ότι, ελέω απλής αναλογικής, η υποτιθέμενη πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου διαθέτει μόλις δέκα δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο τριάντα ενός.

Απ' ότι φαίνεται όμως, ο Δαρδαμανέλης βρήκε ένα δικό του, μοναδικό τρόπο να παρακάμπτει αυτή τη δυσκολία. Ποιος είναι αυτός; Απλούστατα, όταν διαφωνεί με τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, αρνείται να τις υλοποιήσει. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κάτι τέτοιο συνέβη με το ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο θέμα της απασχόλησης των τεσσάρων Ατόμων με Αναπηρία στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου, των οποίων η τετραετής σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε στο τέλος Νοεμβρίου, με τη διοίκηση να αρνείται επίμονα να τις μετατρέψει σε αορίστου χρόνου ώστε οι άνθρωποι αυτοί να γλιτώσουν την ανεργία και δη εν μέσω πανδημίας, κατάσταση η οποία δυσχεραίνει αφάνταστα την εξεύρεση νέας απασχόλησης.

Το θέμα είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Εκεί, με ψήφους 27 υπέρ, 11 λευκά και μία αποχή, δηλαδή ομόφωνα, αποφασίστηκε «να ανακληθεί η κατάφωρη και άδικη απόφαση του δ.σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης και να συνεχιστεί η απασχόληση των τεσσάρων εργαζομένων ΑμεΑ».

Οι 27 ψήφοι ανήκαν στην αντιπολίτευση, η δε συμπολίτευση ψήφισε λευκό! Ειλικρινά δεν ενθυμούμαι άλλη ανάλογη περίπτωση στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, διοικούσα παράταξη να ψηφίζει «λευκό».

Πέραν αυτού όμως, η διοίκηση Δαρδαμανέλη αγνόησε παντελώς αυτήν την απόφαση. Κατ' αρχάς τη δημοσιοποίησε την επόμενη χρονιά, στις 22 Ιανουαρίου 2021, δηλαδή σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τη λήψη της. Κατά δεύτερον, αρνήθηκε να την υλοποιήσει με το πρόσχημα ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση, στο δ.σ. της οποίας η παράταξη του δημάρχου διαθέτει πλειοψηφία, λειτουργεί δήθεν αυτόνομα. Έτσι το θέμα επανήλθε και στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο όπου επαναδιατυπώθηκε η ίδια απόφαση υπέρ της επαναπρόσληψης των τεσσάρων ΑμεΑ, αλλά και με μία προσθήκη.

Η προσθήκη αφορά άλλα τέσσερα ΑμεΑ τα οποία απασχολούνται, επίσης με τετραετείς συμβάσεις, στην Δημοτική Επιχείρηση Τελετών του δήμου. Και αυτών οι συμβάσεις λήγουν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, με τη διοίκηση να τους έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να εργάζονται, θέτοντάς τους και αυτούς σε καθεστώς ανεργίας. Μάλιστα, μεταξύ των τεσσάρων είναι και μία υπάλληλος, μέλος μονογονεϊκής οικογένειας, μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών.

Για το θέμα αυτό έχει υπάρξει παρέμβαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία η οποία απέστειλε δύο φορές επιστολές διαμαρτυρίας προς το δήμαρχο, τις οποίες κοινοποίησε προς τον πρωθυπουργό, καθώς και προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Παρέμβαση υπήρξε και από το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «για μια ακόμη φορά, καλούμε τον δήμαρχο και τη διοίκηση του δήμου να κινηθούν γρήγορα και δραστικά ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων ΑΜΕΑ της ΚΕΔΚΑ και να μην υλοποιηθούν οι αντίστοιχες προαναγγελθείσες απολύσεις στην ΔΕΤΕΚ».

Πάντως, παρά την ήττα του, από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο Δαρδαμανέλης αποκόμισε και ένα όφελος. Αναφέρομαι στην ανεξαρτητοποίηση της Βασιλικής Νικολέτου η οποία εξελέγη με την παράταξη του Θεοδόση Μπακογλίδη ο οποίος είχε εκλέξει δεκατέσσερις συμβούλους. Πλέον θα έχει δεκατρείς. Μαθαίνω πως η Νικολέτου οδεύει προς Δαρδαμανέλη. Εάν η μετεγγραφή θα περιλαμβάνει ανταλλάγματα, θα φανεί προσεχώς.

Να σημειώσω απλώς ότι η Νικολέτου, μετά την ανεξαρτητοποίησή της παραιτήθηκε, όπως προβλέπεται, από αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και στη θέση της εξελέγη η Ρίτσα Κυφωνίδου.