Skip to main content

Δήμος Κατερίνης: Πρότυπο στην κυκλική οικονομία και στην προστασία του περιβάλλοντος

Ένα χρυσό κι ένα ασημένιο βραβείο στις αντίστοιχες κατηγορίες κατέκτησε ο δήμος στα φετινά περιβαλλοντικά βραβεία που θα απονεμηθούν τον Σεπτέμβριο

Δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος κατέκτησε ο δήμος Κατερίνης στα φετινά περιβαλλοντικά βραβεία.

Ο δήμος απέσπασε το χρυσό βραβείο Κυκλικής Οικονομίας και το ασημένιο για την εφαρμογή καλών πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος στα «Environmental Awards 2022», τα οποία θα απονεμηθούν επίσημα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η διοίκηση του δήμου επιβραβεύτηκε για την επιλογή της να ενισχύσει τα υπάρχοντα και να δημιουργήσει νέα προγράμματα ανακύκλωσης, αλλά και για το σύνολο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πρασίνου και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Το πλέγμα της ανακύκλωσης

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και μέλος εκτελεστικής επιτροπής του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κυριακίδης, στόχος της δημοτικής αρχής ήταν να μειώσει τα αστικά απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή, με βάση τα οποία καλούνται οι δήμοι να πληρώσουν το αντίστοιχο τέλος, διευρύνοντας τις κατηγορίες των ανακυκλώσιμων υλικών. «Θελήσαμε να κάνουμε ένα βήμα πέρα από τον κλασικό μπλε κάδο ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας έχουμε εφαρμόσει κάποιες δράσεις αναπτύσσοντας και την ανακύκλωση φθαρμένων ρούχων, παλαιών παιχνιδιών και υποδημάτων. Ενισχύσαμε τη συλλογή των γυάλινων συσκευασιών με τους γνωστούς κώδωνες, ενώ προχωρήσαμε μέσα από το πρόγραμμα Biowaste στην εγκατάσταση δύο αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών σε δύο συγκεκριμένα μέρα συλλέγοντας πλέον στην πηγή τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα. Ο ένας έχει τοποθετηθεί στο γενικό νοσοκομείο Κατερίνης και ουσιαστικά τα απορρίμματα που συλλέγονται από εκεί είναι αποκλειστικά από έναν χρήση. Ο δεύτερος έχει τοποθετηθεί στην περιοχή του γηροκομείου της Κατερίνης, πηγαίνοντας από την πόλη προς τα Πιέρια, ο οποίος ουσιαστικά εξυπηρετεί την περισυλλογή που γίνεται από την όμορη περιαστική περιοχή που βρίσκεται στην Ανδρομάχη Κατερίνης. Το πιλοτικό αυτό σύστημα είναι ο προπομπός του καφέ κάδου που θα τον δούμε σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά θα αρχίσει να λειτουργεί στους δήμους της ΚΜ υπό τη διαχείριση του ΦΟΔΣΑ με κάδους για βιοαπόβλητα – οργανικά. Παράλληλα, είμαστε ο πρώτος δήμος της χώρας που λειτουργούμε πιλοτικά την εφαρμογή SMARTREC για τη συλλογή τηγανελαίων και βιομάζας σε συνεργασία με το Τμήμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Για όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών με έμφαση στους μαθητές που υλοποιήσαμε επιβραβευτήκαμε με το χρυσό βραβείο», ανέφερε ο κ. Κυριακίδης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ανταπόκρισή τους στα προγράμματα ανακύκλωσης συνεχώς βελτιώνεται. Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 συλλέχθηκαν 26.670 τόνοι οικιακών απορριμμάτων, 6 τόνοι ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών, 21 τόνοι γυαλιού, 32 τόνοι οχημάτων, 65 τόνοι ενδυμάτων – υποδημάτων και 3.600 τόνοι από μπλε κάδους. Αντίστοιχα, το 2021 συλλέχθηκαν 113 τόνοι ενδυμάτων – υποδημάτων, 391 ογκωδών αποβλήτων, 450 τόνοι εκσκαφών – μπάζων, 30 τόνοι γυαλιού, 20 τόνοι μετάλλου και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

«Η εφαρμογή αυτών των πιλοτικών δράσεων λειτουργεί πάρα πολύ θετικά, ενώ παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να συλλέξουμε πολύτιμα στοιχεία που χρειάζονται για να πάμε σε πιο καθολικές εφαρμογές. Στόχος μας να το πάμε κι άλλα βήματα παραπέρα. Ήδη, υπάρχει σχεδιασμός για να προχωρήσουμε σε ανακύκλωση φελιζόλ. Επίσης, ο δήμος έχει ήδη την έγκριση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για να εγκαταστήσει 16 συστήματα υπόγειων κάδων ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων, στους οποίους θα μπορούμε να ρίχνουμε ανακυκλώσιμα υλικά ανά κατηγορία. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ και τον επόμενο χρόνο θα είμαστε σε θέση να το υλοποιήσουμε», είπε ο κ. Κυριακίδης.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις

Το ασημένιο βραβείο απονεμήθηκε στον δήμο για τη συνολική περιβαλλοντική του δράση. Ο φάκελος της υποψηφιότητας περιελάμβανε το πρόγραμμα αποτύπωσης και ψηφιοποίησης του αστικού πρασίνου στην πόλη, που ήδη υλοποιείται και εστιάζει στις παραμέτρους που αφορούν στην ικανότητα ή μη της «προσαρμογής» αλλά και της «προσαρμοστικότητας» του κάθε είδους, στην εκτίμηση της υγείας και σταθερότητάς τους, καθώς και στις συνθήκες του μικροκλίματος. Επίσης, περιελάμβανε τις δράσεις του δήμου στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR που αφορά την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και την τεχνολογία ΙΟΤ για την ενημέρωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, καθώς και την εκπόνηση του ΣΒΑΚ και του ΣΔΑΕΚ.

«Ο δήμος λειτουργεί σε τέσσερις κύριους άξονες. Προχωρήσαμε στην αποτύπωση και ψηφιοποίηση αστικού πρασίνου της πόλης, λειτουργούμε στο πλαίσιο κυκλικής οικονομίας, προχωρούμε σε αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και εκπονούμε από το 2021 σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, το οποίο θα λειτουργήσει ως οδηγός για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν μέσα στην πόλη την επόμενη δεκαετία. Ταυτόχρονα έχουμε εγκρίνει στο δημοτικό συμβούλιο το σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα του δήμου. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί η δουλειά που γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια ουσιαστικά επιβραβεύτηκε με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Η τελετή Απονομής των Environmental Awards 2022 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.