Skip to main content

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου:Να διορθωθεί το ΦΕΚ του χωροταξικού Κεντρικής Μακεδονίας

Να γίνει διόρθωση στο ΦΕΚ της απόφασης του χωροταξικού Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου.

«Επιβάλλεται να γίνει διόρθωση στο ΦΕΚ της απόφασης του χωροταξικού Κεντρικής Μακεδονίας και να γίνει άρση των όποιων παρανόμων χωροταξικών εμποδίων των κύκλων ερήμωσης», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου με αφορμή απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, με τη σύμπνοια 7 δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης, φορέων και 471 επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα αναπτυξιακά εμπόδια που θέτει η σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας πως «σηματοδοτεί την ερήμωση και την καταστροφή της δυτικής Θεσσαλονίκης».

«Είναι υποχρεωτικό» αναφέρει η ανακοίνωση «να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία, της υπερκείμενης αρχής, της Διεύθυνσης Σεβέζο της Κομισιόν ΕΕ και του Προέδρου Γιούνκερ. Η Σεβέζο αφορά στο χωροταξικό δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο σαφώς δεν προβλέπει κύκλους ερήμωσης εκτός των ορίων δεξαμενών σε βάρος του αστικού ιστού για σχολεία, ξενοδοχεία, κέντρα υγείας και επιτρέπει επενδύσεις και άδειες παντού».

Επίσης αναφέρεται «η ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας από την υψηλή όχληση, όπως προέβλεπε η Σεβέζο ΙΙΙ από το 2012 μέχρι 01/06/2015. Σε αντίθετη περίπτωση τίθεται το ερώτημα αν επιβλήθηκαν τα μέτρα των άρθρων 5 και 19 της οδηγίας Σεβέζο ΙΙΙ. Μένει σε εκκρεμότητα επίσης έως ότου απαντηθεί εάν μετακινήθηκαν δεξαμενές, υπογειοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν τα επικίνδυνα στοιχεία».

Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «επιβάλλεται να γίνει άρση των όποιων παρανόμων χωροταξικών εμποδίων των κύκλων ερήμωσης, με πρόφαση την Σεβέζο ΙΙΙ, εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης στη δυτική Θεσσαλονίκη».

«Πλήττονται οι ζωές των πολιτών! Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση παρατηρούμε απουσία αισθήματος ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους που θα πληγούν, με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και το υπουργείο να στέκουν αδιάφοροι. Δηλώνουμε ότι με κάθε νόμιμο μέσο θα επιμείνουμε στις διορθώσεις και καλούμε όλους τους φορείς και Δήμους σε αγώνα και επαγρύπνηση» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.