Skip to main content

Στον πάγο το Μνημόνιο του δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα

Κάτω από την πίεση ότι δεν θα συγκέντρωνε το μνημόνιο συνεργασίας την απαιτούμενη πλειοψηφία, η διοίκηση του δήμου το απέσυρε.

Υπαναχώρησε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, απέσυρε, τελικά, το θέμα της σύναψης του μνημονίου συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, υπό τον φόβο ότι δεν θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Είχαν προηγηθεί οι αρνητικές τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων της Πρωτοβουλίας(Κωνσταντίνου Ζέρβα, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Κουράκη), οι οποίοι ασκούσαν σκληρή κριτική στη διοίκηση, σχετικά με την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Έτσι, λοιπόν, κάτω από την πίεση ότι δεν θα συγκέντρωνε το θέμα την απαιτούμενη πλειοψηφία, η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου ανακοίνωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ότι αποσύρεται το μνημόνιο συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα για να έρθει σε επόμενο χρόνο με καλύτερη μετάφραση (από τα αγγλικά). Η κ. Λιάκου κατά την ομιλία της υπεραμύνθηκε του μνημονίου συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν οι πόροι και πως κατά τη διάρκεια των επαφών έχουν ήδη διαμορφωθεί προτεραιότητες.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «ένα κείμενο τόσο σοβαρό προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα να είναι γλωσσικά καλά επεξεργασμένο». Όπως ανέφερε, το μνημόνιο βρίθει από αδιευκρίνιστα και αόριστα σημεία. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη πόλη σε μια χώρα η οποία έχει θεσμοθετήσει κανόνες, έχει επεξεργαστεί και θεσμοθετήσει εγχειρίδια για κάθε κίνδυνο που υπάρχει σε αυτήν τη χώρα. Είναι άλλο πράγμα αν στο χιονιά …κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου. Τα εγχειρίδια, ο τρόπος της αντιμετώπισης, ο τρόπος που μπορούσαμε να ενεργήσουμε είναι συγκεκριμένος», τόνισε.  

«Υπάρχουν υπηρεσίες και στον δήμο και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εθελοντικές οργανώσεις που έχουν να κάνουν με σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, με τεχνογνωσία και εξωστρέφεια. Εάν δεν τους γνωρίζετε να σας τους συστήσω και να έχετε μια συνεργασία. Δεν τους είχατε γι΄ αυτό και είχαμε τα αποτελέσματα στον παγετό», σημείωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, σχολιάζοντας συγκεκριμένα το σχέδιο με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

«Τι μπορεί να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο μνημόνιο συνεργασίας; Δεν θα έχουμε τίποτα ιδιαίτερο να κερδίσουμε από αυτό το θέμα», εκτίμησε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης.

Για ένα μνημείο ασάφειας και αοριστίας έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» Μάκης Κυριζίδης. Το συγκεκριμένο μνημόνιο δεν είναι ώριμο να ψηφιστεί, αφού δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις εκτίμησε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου. «Είναι δυνατόν να ζητάμε από έναν οργανισμό να καταγράψει τους κινδύνους της πόλης μας;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Γιώργος Αβαρλής, σημειώνοντας ότι είναι ένα ίδρυμα για τρικοκοσμικές χώρες.

«Δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο γιατί θα πρέπει να συνεργαζόμαστε με αυτούς τους φορείς ούτε και βλέπουμε κέρδος από αυτή την ιστορία», τόνισε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης. «Στο σύνολο του το παρών μνημόνιο θα πρέπει να καταψηφιστεί και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πόλης είναι δουλειά δική μας», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».


Εντάξει: O δήμαρχος φέρνει νέο μνημόνιο

Επίθεση στη διοίκηση του δήμου εξαπέλυσε η δημοτική παράταξη «Εντάξει», σχετικά με το θέμα του μνημονίου με την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

«Πιστός στις οδηγίες της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οδηγεί την πόλη σε άλλο ένα μνημόνιο. Πρώτος από όλους σπεύδει να κάνει πράξη την κυβερνητική τακτική, που εξωθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεχή μνημόνια και δανεισμούς για να λύσει τα θέματά της», αναφέρει η αντιπολίτευση.

Όπως σημειώνει, «για άλλη μία φορά, εργαλεία που, υπό προϋποθέσεις, θα ήταν χρήσιμα για τους πολίτες, γίνονται στάχτη στα χέρια της συγκεκριμένης διοίκησης. Λόγω προχειρότητας και ανικανότητας, αντί να δώσουν ανάσα στις τοπικές κοινωνίες, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε όπλα που θα στραφούν εναντίον των πολιτών».