Skip to main content

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Κινητικότητα για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς

Συνάντηση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, από το Νηπιαγωγείο ως και το Λύκειο, από όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ενόψει της σχολικής χρονιάς.

Περισσότεροι από 80 διευθυντές σχολείων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και της αντιδημαρχίας Παιδείας.

Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, από το Νηπιαγωγείο ως και το Λύκειο, από όλες τις Δημοτικές Ενότητες, φιλοξενήθηκαν στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης σε μια συνάντηση που μόνο τυπική δεν ήταν.

«Θα ήθελα, αφού σας καλωσορίσω και σας ευχηθώ για μια πολύ καλή εκπαιδευτική χρονιά, να αναφερθώ σε μερικά θέματα που για εμάς, έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Γνωρίζετε πως το πρόβλημα για τον δήμο μας είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης: όσο καλά κι αν είναι τα κτίριά μας, όσο και να αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις, χωρίς έμψυχο δυναμικό υψηλής ποιότητας καλή δουλειά δεν γίνεται. Όπως ξέρετε, ο δήμος δεν διστάζει να επενδύει από το ταμείο του στις εκπαιδευτικές υποδομές, ακόμη και όταν αυτό κινείται στα όρια του νόμιμου. Αυτές οι επενδύσεις, για να έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε από εσάς ένα πράγμα: ό,τι παρατηρείτε, οτιδήποτε βλέπετε και πιστεύετε πως μπορεί να διορθωθεί ή να βελτιωθεί, ενημερώστε τις Υπηρεσίες μας για να τα κάνουμε όλα καλύτερα», είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως υπογράμμισε, «δεν είναι οι αναβαθμίσεις των κτιρίων το μοναδικό ζητούμενο. Αποφασίσαμε και ετοιμάζουμε, για τα μεγαλύτερα παιδιά, ένα κέντρο επαγγελματικού προσανατολισμού που θα λειτουργήσει από φέτος, με τη μέθοδο των συνεδριών με μαθητές και μαθήτριες. Θα στεγαστεί στο κτίριο της Δ.Ε. Νεάπολης και μόλις σχηματοποιηθεί το πρόγραμμά του, θα ενημερωθείτε με λεπτομέρειες».

Όχι στην ενεργειακή σπατάλη

Ενεργειακές μελέτες που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα έχουν δείξει πως τα πλέον ενεργοβόρα (άρα και κοστοβόρα) δημόσια κτίρια είναι τα σχολεία. Αυτό πρέπει να αλλάξει, πόσο μάλλον μετά τις τελευταίες εξελίξεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. «Ίσως φταίει η ηλικία των κτιρίων, ίσως εμείς. Όπως και νάχει όμως, αυτό θα αλλάξει. Από εσάς το μόνο που ζητάμε είναι να τηρήσετε κατά γράμμα τις εγκυκλίους των υπουργείων για τη λειτουργία καυστήρων και φωτισμού, σε συνδυασμό βέβαια με τις όποιες οδηγίες του ΕΟΔΔΥ για τον covid-19. Δεν μπορεί να έχει τριπλασιαστεί το κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος και στα σχολεία να λειτουργεί η θέρμανση και να είναι αναμμένα τα φώτα ολόκληρα σαββατοκύριακα. Γνωρίζω πως υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση στον κόσμο, ίσως και ανάμεσά σας. Οπότε, το ξεκαθαρίζω: όλα τα σχολεία, όλα τα κτίρια του δήμου, όλα τα φωτιστικά στους δρόμους, ανήκουν και πληρώνονται από τον δήμο. Τα χρήματα δεν είναι ατέλειωτα…», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Σήματα κινδύνου

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών αναφέρθηκε και σε μια σειρά θεμάτων που κινούνται παράλληλα με τον σχολικό κόσμο αλλά όταν έρχονται στο προσκήνιο, είναι δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Είμαστε περήφανοι για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου μας, που λειτουργούν αποτελεσματικά σε πολλά επίπεδα. Δεν υπάρχουν μόνο για την καταπολέμηση της φτώχιας και της ανεργίας. Υπάρχει η ‘‘Πυξίδα’’, Οργανισμός για την πρόληψη από όλες τις εξαρτήσεις που απειλούν τα παιδιά μας. Επίσης, υπάρχουν πολλά φαινόμενα όπως το bulling, οι σεξουαλικές ή άλλου είδους παρενοχλήσεις, υπάρχουν βίαιες και ρατσιστικές συμπεριφορές. Για όλα αυτά, τα οποία έχετε την εμπειρία να τα διακρίνετε, σας παρακαλούμε να τα αναφέρετε στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου και στην ‘‘Πυξίδα’’. Ενημέρωση χρειαζόμαστε, χωρίς όμως να στοχοποιούμε κανέναν», ξεκαθάρισε ο Σίμος Δανιηλίδης.

Παιδεία και τέχνη

Τις συμφωνίες συνεργασίας του δήμου με το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ) και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) επανέλαβε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, παρόντος του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, και ηθοποιού, Αστέριου Πελτέκη.

«Ο covid-19 μας ανάγκασε να σταματήσουμε για δυο χρόνια, αλλά τώρα θα ξαναρχίσει το πρόγραμμα επίσκεψης μαθητών σε θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ και συναυλίες της ΚΟΘ. Η αείμνηστη Μελίνα έλεγε ‘‘να πάμε τον πολιτισμό στα σχολεία, να φέρουμε τον πολιτισμό στα παιδιά’’. Εμείς το κάνουμε, σε συνεργασία με δυο από τους μεγαλύτερους καλλιτεχνικούς φορείς της χώρας. Από εσάς ζητούμε το εξής απλό: όποτε κάποιο σχολείο πηγαίνει να παρακολουθήσει παράσταση ή συναυλία, ένας εκπαιδευτικός να αφιερώνει λίγη ώρα για να εξηγεί στα παιδιά τι πρόκειται να δουν ή να ακούσουν. Όταν αυτό γίνεται, η ανταπόκριση των μαθητών είναι εντυπωσιακή», είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.

Ο Αστέριος Πελτέκης ευχαρίστησε τον δήμο για την προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου νεαρά παιδιά να προσεγγίσουν τον καλλιτεχνικό κόσμο, που με άλλες συνθήκες θα το έκαναν πολύ αργότερα –ίσως και καθόλου.

«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον δήμο Νεάπολης-Συκεών για αυτό το πρόγραμμα που είναι πρωτοποριακό στο είδος του, ως επένδυση στην καλλιτεχνική παιδεία μαθητών και μαθητριών. Η προσέγγιση της τέχνης σε μικρές ηλικίες είναι ευκολότερη, πιο διασκεδαστική για τα ίδια τα παιδιά, οπότε για εμάς είναι και ενός είδους πρόκληση. Έχουμε ετοιμάσει την θεατρική παράσταση ‘‘Σεχραζάτ’’ και σε συνεργασία με την ΚΟΘ, τη μουσική παράσταση Stand up Symphony», ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Διοίκηση και εκπαίδευση

Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η νέα διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Ευχαριστώ τον δήμο για την πρόσκληση, ευχαριστώ και εσάς για την παρουσία σας. Θεωρώ πως το πνεύμα της καλής συνεργασίας, της αλληλοϋποστήριξης και της εμπιστοσύνης που υπάρχει, μόνο καλό θα κάνει στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρώ πως η συνεργασία του δήμου Νεάπολης-Συκεών με τους εκπαιδευτικούς αυτής της βαθμίδας, θα είναι επιτυχημένη και επωφελής για τα παιδιά», είπε η Ευαγγελία Μπούτσκου, που απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τους διευθυντές των σχολείων.

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας

Σε πιλοτική λειτουργία μπαίνει από φέτος το νέο ωράριο λειτουργίας Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, με την επέκταση του ωραρίου να βρίσκει τον δήμο έτοιμο να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις.

«Έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε η καθαριότητα των σχολείων να γίνεται όπως πρέπει με 26 άτομα προσωπικό περισσότερα από πέρυσι. Εσείς, όμως, πρέπει να γνωρίζετε πως κανένας καθαριστής και καμία καθαρίστρια δεν έχει μόνο έναν χώρο ευθύνης. Όλοι τα καθαρίζουν όλα. Επίσης, δεν επιτρέπεται η αποχώρηση κανενός εργαζομένου από το χώρο του πριν τη λήξη του ωραρίου του. Μόνο αυτός ο τρόπος υπάρχει για να είναι πεντακάθαρα τα σχολεία μας», τόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης.

Εκτός από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και τον αντιδήμαρχο Παιδείας, παρόντες στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, η δημοτική σύμβουλος Συκεών και εντεταλμένη για θέματα ΑΜΕΑ (διευθύντρια του 4ου Δημ. Σχολείου Συκεών) Σοφία Ασβεστά και ο δημοτικός σύμβουλος, (και πρόεδρος της ΔΕΤΕΝ) Νίκος Βαρσάμης. Επίσης, οι πρόεδροι των δύο Σχολικών Επιτροπών Αλεξάνδρα Τερζίδου (Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), και η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή.