Skip to main content

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Ο δήμος Νεάπολης Συκεών καταδικάζει με ψήφισμά του την επίθεση κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη από αγνώστους.

Ως «πράξεις τυφλής βίας», που «συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, την έρευνα και τη διδασκαλία», το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών καταδικάζει με ψήφισμά του την επίθεση κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του τόσο στο πρόσωπο του πρύτανη όσο και στον θεσμό που εκπροσωπεί».

«Πρόκειται για τραμπούκικες, φασιστικές, γκεμπελίστικες και ναζιστικές συμπεριφορές τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα χωρίς ναι μεν, αλλά και χωρίς υποσημειώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά την εισήγηση του θέματος που συζητήθηκε εκτάκτως στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ψήφισμα

Αναλυτικά το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών εκφράζει την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του για τις αντιδημοκρατικές και απάνθρωπες ενέργειες, που αποτελούν ολομέτωπη επίθεση στις αξίες και τις αρχές που θεμελιώνουν την ίδια την ύπαρξη του πανεπιστημίου ως χώρου προστασίας της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του διαλόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εικόνα του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ κ. Δημήτρη Μπουραντώνη με μια επιγραφή-θηλιά, έκανε όλους τους δημοκράτες να ανατριχιάσουν και φέρνει όλους όσοι ανέχθηκαν τόσο καιρό τέτοιες συμπεριφορές προ των ευθυνών τους.
»Εκφράζει, επίσης, την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του τόσο στο πρόσωπο του πρύτανη όσο και στον θεσμό που αυτός εκπροσωπεί, καθώς με τέτοιες ενέργειες προσβάλλεται το πανεπιστήμιο, το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και εντέλει η δημοκρατία και η ελεύθερη κοινωνία.
»Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές και ενέργειες που προσβάλλουν την ανθρώπινη ύπαρξη με πρόσχημα δήθεν πολιτικά επιχειρήματα. Πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, την έρευνα και τη διδασκαλία.
»Είναι καιρός πια η Πολιτεία, σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, να μεριμνήσει για την προστασία των πανεπιστημιακών λειτουργιών, υπερασπιζόμενη αφενός την ασφάλεια των καθηγητών και καθηγητριών, των εργαζομένων και των φοιτητών και φοιτητριών, και αφετέρου την εύρυθμη λειτουργία των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων έναντι οποιασδήποτε απειλής που προέρχεται από στοιχεία που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης και τη διακίνηση των ιδεών.
»Η απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας και της περιουσίας των Ιδρυμάτων, ας γίνει επιτέλους η απάντηση απέναντι σε φασιστικές πρακτικές, που αναμφισβήτητα θυμίζουν εποχές της ναζιστικής δικτατορίας και έχουν ως στόχο να γελοιοποιήσουν, να προπηλακίσουν, να εκφοβίσουν και γιατί όχι και να επαναλάβουν στο μέλλον τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις.
»Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων. Οι φοιτητές και φοιτήτριες, το διδακτικό-ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό στα πανεπιστήμια έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια. Δικαιούνται να σπουδάζουν και να εργάζονται απερίσπαστα σε ένα περιβάλλον που να συνάδει με την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες».