Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020
x

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ: ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΕΓΙΝΑΝ ΒΙΒΛΙΟ

Τα μέλη των ΚΑΠΗ έβαλαν όλη τη μαεστρία και δεξιοτεχνία τους στη μαγειρική και παρουσίασαν πιάτα από παραδοσιακές συνταγές ή από παραλλαγές συνταγών.

Η παρότρυνση-προτροπή του Αγιορείτη μοναχού π.Επιφάνιου του Μυλοποταμινού ώστε η διατροφική παράδοση και η μεσογειακή διατροφή να διαδοθεί στις επόμενες γενιές, και το μεράκι και η φαντασία των μελών των ΚΑΠΗ συναντήθηκαν και σφράγισαν τη χθεσινή εκδήλωση στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο με τις βραβευμένες συνταγές του 1ου Διαγωνισμού Μαγειρικής, και ταυτόχρονα την έναρξη του 2ου Διαγωνισμού.

Ο Αγιορείτης μοναχός, γνωστός για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και τη δράση του για την ανάδειξη της αγιορείτικης κουζίνας και διατροφής, ήταν χθες, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, ο βασικός ομιλητής κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένες γεύσεις του τόπου μας», ενώ ταυτόχρονα και κριτής στον διαγωνισμό μαγειρικής που ακολούθησε, αξιολογώντας, μαζί με τη σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου, περισσότερες από 50 δημιουργίες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.    


Εντυπωσιασμένος από τα «πιάτα» και τη συμμετοχή των κυριών των ΚΑΠΗ Νεάπολης, ο π. Επιφάνιος, επαίνεσε τη μεγάλη προσπάθεια του δήμου και του ΔΚΚΠΑ, και κάλεσε τις μεγαλύτερες γενιές «να μεταδώσουν το πάθος και τη τέχνη τους και στις νεώτερες για τη ανάδειξη και καθιέρωση της διατροφικής μας παράδοσης και της μεσογειακής διατροφής, η οποία αποδεδειγμένα συνδέεται με την υγεία και την ευεξία». Όπως επισήμανε, όλες οι συνταγές είναι αξιόλογες και συνιστούν ένα διατροφικό ταξίδι, ενώ στάθηκε στη διατροφή που ορίζουν οι κανόνες της εκκλησίας και στη διατροφή των μοναχών που έχει επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες. «Η εκκλησία από τον 4ο αιώνα έχει μελετήσει τη διατροφή μας, την οποία ακολουθούμε πιστά, και δεν περιμένουμε το 2019 να έρθουν οι διατροφολόγοι για να μας πουν τι και πώς θα τρώμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός, μεταφέροντας και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη που για έκτακτες υποχρεώσεις βρέθηκε χθες στην Αθήνα, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του βιβλίου και του διαγωνισμού. Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος Ελένη Αντωνιάδου τόνισε ότι το βιβλίο ανήκει σε όλες όσες συμμετείχαν στον 1ο Διαγωνισμό Μαγειρικής. «Πρόκειται για έναν ειδικό ‘‘τσελεμεντέ’’ που παντρεύει το μεράκι και τη φαντασία με τη σύγχρονη μαγειρική και αναδεικνύει τη δημιουργικότητα των αγαπημένων μας προσώπων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για το βιβλίο, αλλά κυρίως για την εμπειρία της συμμετοχής της ως κριτή στη δράση αυτή του δήμου, η Κική Εμμανουηλίδου περιέγραψε την άριστη δουλειά που γίνεται στα ΚΑΠΗ. «Ο 1ος Διαγωνισμός υπήρξε μια γιορτή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής δημιουργίας. Όλες οι συνταγές ήταν καταπληκτικές και θα μπορούσα να δώσω 15 βραβεία», ανέφερε.

Ο διαγωνισμός

Ακολουθώντας τα ίχνη που άφησε ο 1ος Διαγωνισμός, η έναρξη του 2ου Διαγωνισμού που ξεκίνησε από τη Νεάπολη, ολοκληρώθηκε με νικητές τη νοστιμιά, το μεράκι και τη δημιουργική φαντασία.

Τα μέλη των ΚΑΠΗ έβαλαν όλη τη μαεστρία και δεξιοτεχνία τους στη μαγειρική και παρουσίασαν πιάτα από παραδοσιακές συνταγές ή από παραλλαγές συνταγών, ενώ μοιράστηκαν τα μυστικά και τον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών τους.

Το πρώτο βραβείο απέσπασαν οι τσιγεροσαρμάδες της Ελλης Αγγέλου, που επιβραβεύθηκε με μια διανυκτέρευση, δύο ατόμων, σε ξενοδοχείο στο Λουτράκι Αριδαίας. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην Αγγελική Σωτηράκη, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με γεμιστό κοτόπουλο ρολό με πατάτες, και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ιφιγένεια Ζαχαράκη, που έφτιαξε πορτοκαλόπιτα. Οι δύο νικήτριες κέρδισαν δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΚΑΠΗ και θάλασσα» εξασφαλίζοντας τα καθημερινά μπάνια του καλοκαιριού σε παραλία της Χαλκιδικής, όπως επίσης τη συμμετοχή τους στις μονοήμερες εκδρομές.

Επίσης, διακρίθηκαν επιπλέον οκτώ πιάτα και στις γυναίκες δημιουργούς, χαρίστηκε από ένα βιβλίο μαγειρικής της κας. Εμμανουηλίδου (εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία) και μια φιάλη κρασί Μυλοποτάμου, που προσέφερε ο πατέρας Επιφάνιος. 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ