Skip to main content

Δήμος Ωραιοκάστρου: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός για το 2021

Παράλληλα με τον προϋπολογισμό εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης του Δήμου Ωραιοκάστρου για το 2021.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ωραιοκάστρου για το 2021, κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε χθες το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης του Δήμου Ωραιοκάστρου για το 2021.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 11 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, αξιολογήθηκε και έλαβε το «πράσινο φως» από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών.

«Φέτος, πατώντας στα γερά θεμέλια προπαρασκευής που θέσαμε, προχωράμε με τολμηρά βήματα στη φάση της υλοποίησης, της δρομολόγησης και της επιτάχυνσης των δράσεων και των πρωτοβουλιών μας. Πέρσι, φυτέψαμε τον σπόρο μας. Φέτος, τον ποτίζουμε για να τον δούμε να μεγαλώνει», τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Έμφαση σε έργα και καθαριότητα

«Ο προϋπολογισμός του 2021 ανέρχεται σε περίπου 48 εκατ. ευρώ από περίπου 37 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020,  είναι δηλαδή αυξημένος κατά περίπου 11 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 30%. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο εμπλουτισμένο τεχνικό πρόγραμμα κατά 10 εκατ. ευρώ και στην προσθήκη νέων κωδικών στον τομέα της καθαριότητας κατά 1 εκατ. ευρώ», τόνισε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Καρασαββίδης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό.

Όπως εξήγησε «το τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ που ήταν περίπου πέρσι.  Αυτή η αύξηση προέρχεται από την ένταξη έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης. Προϋπολογίσαμε για τον κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό τομέα το ποσό των  3.578.000 ευρώ από 2.658.000 ευρώ που ήταν το 2020. Η αύξηση οφείλεται στην προτεραιότητα της διοίκησης να δώσει έμφαση φέτος σε έναν τομέα που πέρσι υπέφερε λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19».

Ειδικά για τα αδέσποτα είπε ότι φέτος θα διατεθούν 120.000 ευρώ για όλες τις δράσεις που αφορούν αυτόν τον τομέα επιπρόσθετα στα 743.000 ευρώ που αφορούν στην κατασκευή καταφυγίου και μικρής κλινικής, έργο που έχει ενταχθεί επιτυχώς σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών σημείωσε ότι «στα τέλη του 2021 ο τραπεζικός δανεισμός του Δήμου μας μηδενίζεται. Σε απλά ελληνικά, παύουμε να χρωστάμε».

Τσακίρης: «Εντάσσουμε μία σειρά έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα»

«Ο προϋπολογισμός του 2021 έρχεται να αξιοποιήσει την ''προίκα''  που δημιουργήσαμε καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα. Το τεχνικό πρόγραμμα του φετινού προϋπολογισμού υπερδιπλασιάζεται καθώς εντάσσουμε μία σειρά έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή μας με στόχο να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση αφενός σε κομβικές τεχνικές παρεμβάσεις που να αλλάζουν τη συνολική όψη του τόπου μας και αφετέρου σε έναν καθημερινό, ακατάπαυστο ευπρεπισμό του δημόσιου χώρου που να γίνεται ορατός στην καθημερινότητα του δημότη», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας ότι στοχεύει στην αναβάθμιση -αισθητική και βιοκλιματική- του δημόσιου χώρου μέσα από έργα αναπλάσεων και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, στη βελτίωση των υποδομών με την υλοποίηση σημαντικών τεχνικών έργων και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας του δημότη.

«Πρόκειται για έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό ο οποίος πατάει πάνω στα γερά θεμέλια που βάλαμε κατά την περσινή χρόνια και είναι ο καρπός σκληρής, συστηματικής και συλλογικής δουλειάς την οποία μάλιστα κάναμε υπό πρωτοφανείς αντιξοότητες που καμία διοίκηση πριν από εμάς δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει», τόνισε ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.