Skip to main content

Δήμος Ωραιοκάστρου: Μειώνονται τα δημοτικά τέλη για νοικοκυριά από 1η Ιανουαρίου

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα σε τηλεσυνεδρίαση την πρόταση του δημάρχου για μείωση των δημοτικών τελών κατά 16,67% για νοικοκυριά.

Σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 16,67% για τα νοικοκυριά προχωρά από 1ης Ιανουαρίου 2021 η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου, με πρωτοβουλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη. Προηγήθηκε πριν από ένα χρόνο μείωση δημοτικών τελών κατά 11,4% για τους επαγγελματίες του Δήμου.

Η πρόταση της διοίκησης Τσακίρη για μείωση των δημοτικών τελών κατά 16,67% για τα νοικοκυριά κατατέθηκε προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή, που συνεδρίασε στις 30 Οκτωβρίου 2020 υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Δημήτρη Καρασαββίδη. Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση της δημοτικής αρχής και το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών συζητήθηκε στην 21η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου το απόγευμα της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου 2020 και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

«Πριν συμπληρώσουμε έναν χρόνο στη διοίκηση του Δήμου, κληθήκαμε να διαχειριστούμε σε τοπικό επίπεδο τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, μιας πρωτόγνωρης κρίσης παγκοσμίων διαστάσεων που καμία διοίκηση πρωτύτερα δεν είχε διαχειριστεί. Με σκληρή, συντονισμένη ομαδική δουλειά, καταφέραμε και να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και να μην υπαναχωρήσουμε από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δεσμεύσεις μας για μείωση των δημοτικών τελών, τις οποίες και κάνουμε πράξη παρά την κρίση του κορωνοϊού μέσα από στιβαρή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας. Πέρυσι, λίγο μετά την ανάληψη της διοίκησης μειώσαμε τα δημοτικά τέλη για όλες τις επιχειρήσεις κατά 11,4%. Σε συνέχεια αυτής της σημαντικής απόφασης, έρχεται, από 1ης Ιανουαρίου 2021, να εφαρμοστεί και το δεύτερο σκέλος της δέσμευσής μας για περαιτέρω ελαφρύνσεις που θα επεκτείνονται πλέον και στα νοικοκυριά. Η μείωση αυτή θα αγγίζει το 17%. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε έμπρακτα την τοπική αγορά και τους επιχειρηματίες του Δήμου μας, καθώς επίσης και τα νοικοκυριά που περιμένουν από εμάς να βάλουμε πλάτη σε μια δύσκολη συγκυρία για όλους. Έχει σημασία να τονίσω ότι σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αυτές τις πρωτοβουλίες με το "καλημέρα" και πολύ πριν προκύψει η παγκόσμια πανδημία του Covid-19 στην προσπάθειά μας να κάνουμε τη ζωή των δημοτών μας καλύτερη», τόνισε ο δήμαρχος.

«Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Αρχικά οι επαγγελματίες του Δήμου μας ελαφρύνθηκαν κατά 11,4% από τα δημοτικά τέλη της επαγγελματικής στέγης και από το 2021 εφαρμόζουμε το ίδιο μέτρο και στα νοικοκυριά, υλοποιώντας μείωση κατά 16,67%. Η φιλοσοφία μας έχει να κάνει με την αξιοποίηση κάθε ευρώ για λογαριασμό του δημότη και με μια λογική συνολικού νοικοκυρέματος», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών - Οικονομικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Καρασαββίδης.

Και πρόσθεσε: «Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες που παρέχουμε στους δημότες μας. Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε με κάθε μέσο το όφελος για την καθημερινότητα του δημότη. Ενισχύσουμε τον τομέα της Καθαριότητας με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, τον οποίο πρόκειται να παραλάβουμε σύντομα. Ταυτόχρονα, για το προσεχές έτος, είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και σύμφωνα με τα δηλωθέντα τετραγωνικά, αλλά και τις οικονομικές μας δυνατότητες, να προχωρήσουμε σε πιθανές επιπρόσθετες ελαφρύνσεις», πρόσθεσε ο κ. Καρασαββίδης.