Skip to main content

Δήμος Ωραιοκάστρου: Τιμήθηκαν οι ήρωες της μάχης της Κρήτης

Στο Μνημείο Κρητών Μακεδονομάχων, στο πάρκο δίπλα από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.

Τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης που το 1941 αγωνίστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία τίμησαν σήμερα ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ο Ερωτόκριτος», συνδιοργανώνοντας εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο Ωραιόκαστρο.

Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου από τον προϊστάμενο του ναού, π. Νικόλαο Μοναστηρίδη και στη συνέχεια στο Μνημείο Κρητών Μακεδονομάχων, στο πάρκο δίπλα από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης.

Ακολούθησε ομιλία για τη σημασία της Μάχης της Κρήτης από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ο Ερωτόκριτος», Γιώργο Καπετανάκη.

Όπως ανέφερε «η μάχη διήρκησε 10 ημέρες. Οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί, επιτυγχάνοντας όμως μια «Πύρρειο νίκη», καθώς το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών τους καταστράφηκε. Το χαρακτηριστικό που κάνει την Μάχη της Κρήτης να προκαλεί ακόμη και σήμερα τον παγκόσμιο θαυμασμό, είναι η ηρωική και αυθόρμητη συμμετοχή του κρητικού λαού στην άμυνα του νησιού. Άντρες και γυναίκες αντιστάθηκαν σθεναρά, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους επίλεκτους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και γράφοντας μία ακόμη χρυσή σελίδα ηρωισμού στην ελληνική ιστορία».

Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Κρητών Μακεδονομάχων από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων, Γιώργο Καπετανάκη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, Στέλιο Παπανικολάου.

Στη συνέχεια μέλη του «Τμήματος Ριζίτικης Παρέας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Ν. Πολιτείας Ευόσμου απήγγειλαν ριζίτικα τραγούδια. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.