Skip to main content

Δήμος Παύλου Μελά: Δολοφονική επίθεση ναζιστικών ομάδων τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ

Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρόπουλης και στις γειτονιές της περιοχής ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο

Την απερίφραστη καταδίκη του στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αλλά και σε γειτονιές της περιοχής εξέφρασε με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν οι παρατάξεις «Ανατροπή» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αναφέρεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση των φασιστοειδών, ναζιστικών ομάδων ενάντια σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μέλη σωματείων και φορέων στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης που επιτέθηκαν με καδρόνια, βόμβες μολότοφ, μαχαίρια και σημειώνεται ότι τα περιστατικά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο μαθητικό, φοιτητικό και εργατικό κίνημα. Παράλληλα, το σώμα καταδικάζει τον φασισμό και τον ναζισμό και τις εγκληματικές πρακτικές τους απέναντι στη νεολαία και το λαό.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης εξέφρασε την ανησυχία του για τα επεισόδια και τόνισε πως η διοίκηση του δήμου θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να δοθεί λύσει στο πρόβλημα. Από την πλευρά τους, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταλόγισαν ευθύνες στη διοίκηση υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα για να τα αποτρέψει, παρότι ήταν γνωστό ότι και στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα και κρούσματα βίας στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα και ότι κράτησε ίσες αποστάσεις απέναντι στις δύο αντιμαχόμενες ομάδες.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως σήμερα το πρωί είχε συνάντηση με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκη, Λάζαρο Μαυρόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι όλο αυτό το διάστημα έγιναν περισσότερες από 120 προσαγωγές και 20 συλλήψεις. «Θεωρώ ότι υπάρχουν ευθύνες, για αυτό και ζήτησαν από τον περιφερειακό διευθυντή και τους διευθυντές των σχολείων που μου είπαν ότι γνωρίζουν κάποια άτομα με παραβατική συμπεριφορά, να αναλάβουν εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα, να ξεριζωθούν και να λυθούν μια για πάντα», ανέφερε.

Στις καταγγελίες των συμβούλων της αντιπολίτευσης ότι κράτησε ίσες αποστάσεις τόνισε πως σαφώς «ήμασταν ξεκάθαροι ότι καταδικάζουμε τα επεισόδια και αναφέραμε ότι ξεκίνησαν από τους μέσα, συνεπικουρούμενοι από κάποιους εισβολείς που μπήκαν μέσα στις σχολείο». Ο κ. Δεμουρτζίδης δήλωσε πως είναι αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζει την άποψη του σε ένα νόμο και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε τον φασισμό, τον ρατσισμό, το λέει εξάλλου και η ανακοίνωσή μας, και όλα εκείνα που δεν έχουν θέση στα σχολεία. Τα σχολεία είναι χώροι μόνο για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών». Ο δήμαρχος ανέφερε πως η διοίκηση θα συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς για να λύσει το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρότι δεν είναι αρμοδιότητά της, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των σχολείων και να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα.

Για πρωτοφανή κρίση στην εκπαιδευτική κοινότητα έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Μιχάλης Χριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ότι προτού ξεσπάσουν τα επεισόδια είχε συνάντηση με τους διευθυντές των δύο ΕΠΑΛ. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως υπήρχε καταγραφή από κάμερες και οι διευθυντές διευθυντές να εντοπίσουν τα παιδιά που ξεκίνησαν τα επεισόδια και να κάνουν τις νόμιμες ενέργειες. Όπως είπε, δυστυχώς, εξωσχολικοί, παραβιάζοντας κάγκελα και πόρτες, βρέθηκαν στον χώρο του σχολείου. «Θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε ασφάλεια μαθητών και μέσα και έξω από το σχολείο. Ζητώ να δείξουν όλοι ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, γιατί βλέπουμε ότι επεισόδια γίνονται στις γειτονιές μας», είπε, τονίζοντας πως τα σχολεία δεν είναι χώρος αντιπαράθεσης.

Ευθύνες στη διοίκηση του δήμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε επέρριψε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή», Γιώργος Λίλτσης. Όπως είπε, όλα τα φασιστικά μορφώματα στον κόσμο, όπως και η Χρυσή Αυγή, ξεκίνησαν από υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές και πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος αυτές οι ομάδες. «Κύριε δήμαρχε φέρετε κι εσείς την ευθύνη για την κατάσταση αυτή», είπε, τονίζοντας ότι επί τρία χρόνια η παράταξή του χτυπούσε το καμπανάκι του κινδύνου για τα περιστατικά βίας. Ο ίδιος ανέφερε πως λείπουν από τη συζήτηση οι διευθυντές και εκπρόσωποι καθηγητών, μαθητών και γονέων και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους φορείς τη πόλης, «ώστε συντονισμένα να εξαλείψουμε τέτοιες συμπεριφορές. Αν δεν το κάνουμε, θα το βρούμε μπροστά μας».

Να διερευνηθεί εξονυχιστικά πώς μπήκαν εξωσχολικοί στο σχολείο ζήτησε η επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Μπροστά», αντιδήμαρχος θεμάτων Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Μελετών Έργων και Σχολικής Στέγης, Σίσσυ Φραγκοπούλου, η οποία σημείωσε ότι το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς εξαπλώθηκε στα γειτονικά σχολεία και στις γειτονιές. Παράλληλα, τόνισε πως «δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα ακροδεξιά στοιχεία που χαιρετίζουν φασιστικά στα σχολεία και στους φοιτητές που έχουν συνταγματικά δικαιώματα να μοιράσουν φυλλάδια και να διαδηλώσουν έξω από τα σχολεία».

Για σχεδιασμένη φασιστική επιχείρηση απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα που καθοδηγείται από συγκεκριμένα κέντρα έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μάριος Παλάντζας. Ο ίδιος τόνισε πως δεν γίνεται σε μια τόσο σοβαρή συζήτηση να γίνεται με τηλεδιάσκεψη και καταλόγισε αργά αντανακλαστικά στη διοίκηση στο να ληφθεί ενιαία πολιτική στάση από το δημοτικό συμβούλιο απέναντι στα γεγονότα. «Το σύστημα εξαπολύει τα σκυλιά του για να χτυπήσει όσους σηκώνουν κεφάλι απέναντι σε αυτό», είπε και απέδωσε ευθύνες και στην αστυνομικές δυνάμεις που, όπως είπε, είχαν στάση κωλυσιεργίας και ανοχής.