Skip to main content

Δήμος Παύλου Μελά: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο λαϊκού πολιτισμού

Το τριήμερο «Στο διάβα του χρόνου και της παράδοσης», πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων λαϊκού πολιτισμού που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.

Το τριήμερο που έφερε τον τίτλο «Στο διάβα του χρόνου και της παράδοσης», πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η περίοδος της πανδημίας δημιούργησε φαινόμενα πολιτιστικής «δίψας» στον κόσμο που αδημονούσε να διασκεδάσει ξανά με φυσική παρουσία.

«Η λαϊκή μας παράδοση παραμένει ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης. «Αυτό φάνηκε από το πλήθος κόσμου που αγκάλιασε το τριήμερο το λαϊκού πολιτισμού. Άνθρωποι όλων των ηλικιών πιάστηκαν χέρι-χέρι και χόρεψαν μαζί μετά από πολλούς μήνες, δείχνοντας πως η ανθρώπινη ψυχή παραμένει δυνατή, αλλά πάντα επιζητά τη διασκέδαση ως ανακούφιση. Ο λαϊκός μας πολιτισμός είναι πλούσιος. Είναι ζωντανός. Είναι στην καθημερινότητά μας και μας μιλάει συνεχώς. Χαίρομαι ειλικρινά που πλέον δεν μιλάμε για ανάγκη διάσωσης του λαϊκού μας πολιτισμού και στήριξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Άλλωστε, η παρουσία της νέας γενιάς στα λαϊκά πολιτιστικά δρώμενα είναι ενεργή, πληθωρική, δημιουργική και φανερώνει ότι η σύνδεση με τις ρίζες μας μπορεί να είναι μια σχέση διδακτική, αλλά και μοντέρνα. Θερμά συγχαρητήρια στο Τμήμα Πολιτισμού για τη διοργάνωση. Πολλά ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του. Το τριήμερο λαϊκού πολιτισμού ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη σύγχρονη παραγωγικότητα του λαϊκού μας πολιτισμού».

Από τη μεριά της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα εξέφρασε τη βαθιά της ικανοποίηση για την επιτυχία του πολιτιστικού τριημέρου: «Το τριήμερο πρόσφερε σε δημότες και επίσημους προσκεκλημένους μια ευκαιρία ανταμώματος, κεφιού και «ταξιδιού» στην πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά» ανέφερε σε δηλώσεις της. «Επί 3 μέρες απολαύσαμε χορούς και τραγούδια από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τον Πόντο μέχρι την Κρήτη. Ευχαριστούμε όλους τους χορευτικούς συλλόγους που ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκληση. Με τον επαγγελματισμό και τη ζωντάνια τους μας ταξίδεψαν στο χώρο, το χρόνο και την παράδοση, φέρνοντας μνήμες στους παλιούς και γνώση στους νέους».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων o Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, ο Γεώργιος Κομνηνός, Τομεάρχης Πολιτισμού της «Ελληνικής Λύσης», η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Μήττας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δήμητρα Θωμά, Δημήτριος Βάνης και η Τάνια Κιουμουρτζίδου, μέλος της Διοίκησης του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες προς τους χορευτικούς συλλόγους εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, της Διοίκησης και παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Δήμου Παύλου Μελά. Οι πλακέτες δόθηκαν για τη συνεχή προσφορά των συλλόγων στη διάδοση και τη διάσωση των παραδόσεων του τόπου μας.

Τρίτη 29 Ιουνίου
200 χρόνια παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, 1821 – 2021
Μανεριτζήδες: Κυριάκος Γκουβέντας, Βασίλης Κασούρας, Βαγγέλης Πασχαλίδης

Χόρεψαν:
•Εκπολιτιστικός Όμιλος Σταυρούπολης (Ε.Ο.Σ)
•Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Πολίχνης ‘’Ο ΝΟΣΤΟΣ”
•Πολιτιστικός – Χορευτικός Σύλλογος ‘’ΔΙΟΝΥΣΟΣ’’
•Πολιτιστικός Σύλλογος Μετεώρων “Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος”
•Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας “ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ”
•Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας “ΟΥΣΑΚ”
•Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ’’ Πολίχνης
•Σύλλογος Απόδημων Νικοκλειανών Σερρών “Η ΕΝΩΣΗ”

Τετάρτη 30 Ιουνίου
Αφιέρωμα στην παράδοση της Θράκης και της Μακεδονίας
Εβρίτικη Ζυγιά

Χόρεψαν:
•Θρακική Εστία Δράμας
•Εργαστήρι Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού “Όρμος Καστοριάς”
•Πολιτιστικό Σωματείο “Χοροστάτες”

Πέμπτη 1 Ιουλίου
Αφιέρωμα στην παράδοση της Κρήτης και του Πόντου
Αλέξης Παρχαρίδης, Μανώλης Λιανουδάκης

Χόρεψαν:
•Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών
•Σύλλογος Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας
•Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου “ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”
Ευχάριστη έκπληξη υπήρξε η παρουσία της τουρκικής καταγωγής τραγουδίστριας Devir Kavali η οποία ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε το ποντιακό τραγούδι για τις χαμένες πατρίδες “ Την πατρίδα μ΄έχασα, Πάρθεν η Ρωμανία”