Skip to main content

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Καταψήφισε δάνειο 3,5 εκατ. για ασφαλτοστρώσεις ο Τσογκαρλίδης

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος προχώρησε στην καταψήφιση του δανείου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που προτίθεται να πάρει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στην καταψήφιση του δανείου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που προτίθεται να λάβει η διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτάτη για τις ασφαλτοστρώσεις της περιόδου 2022 – 2023, προχώρησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Πάρης Τσογκαρλίδης.

Ο κ. Τσογκαρλίδης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους καταψηφίζει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και της Διοίκησης του Δήμου και επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δανειοδότηση»

«Αντιλαμβάνομαι ότι μπαίνουμε σε προεκλογικό έτος και η διοίκηση θέλει να ρίξει πολλή άσφαλτο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Όμως αδυνατώ να αποδεχθώ ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός του δανεισμού για να γίνουν οι ασφαλτοστρώσεις ή μέρος αυτών», επισήμανε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης:

«Προφανώς και συμφωνώ στην αναγκαιότητα των έργων οδοποιίας. Προφανώς και η διοίκηση δεν κατάφερε να επιτύχει ισομερή βελτίωση της εικόνας των δρόμων μας ανά δημοτική ενότητα. Προφανώς μερίδιο της ευθύνης αναλογεί και σε μένα, ως μέλος επί τόσα χρόνια της διοικούσας παράταξης «Δύναμη Ενότητας».

Η κατάσταση του οδικού δικτύου με την εκπόνηση των εργολαβιών ύδρευσης και αποχέτευσης ιδιαίτερα στο Χορτιάτη και το Ασβεστοχώρι είναι τραγική. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμη σε τριτοκοσμικό επίπεδο. Δυστυχώς η επιλογή ιεράρχησης συγκεκριμένων δρόμων εκτός αρχικών μελετών ασφαλτοστρώσεων αποστέρησε ιδίους πόρους και δεν μας έδωσε την δυνατότητα να  έχουμε καλύτερη συνολική εικόνα ως δήμος.  Δικαίως πλέον έχει συσσωρευτεί πολύ μεγάλος αριθμός από αιτήματα πολιτών, που η διοίκηση αδυνατεί να εξυπηρετήσει.

Ωστόσο η τακτική της εκ νέου υποθήκευσης της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου μας για μια δεκαετία, όπως αναφέρεται στην απόφαση και η “κυνική” (επιτρέψτε μου) ομολογία αδυναμίας της διοίκησης Καϊτεζίδη για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, ώστε να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις βελτίωσης στο οδικό δίκτυο της περιοχής μας είναι προβληματική και με βρίσκει κάθετα αντίθετο».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος δανεισμός συνιστά «ομολογία αποτυχίας της Διοίκησης» και «έλλειψης προγραμματισμού», και ζήτησε να επανεξεταστούν  τόσο οι όροι όσο και το ύψος του δανείου, καταψηφίζοντας τη λήψη του.

Πρότεινε μάλιστα τον Δήμαρχο να αποσύρει το θέμα και να συζητηθεί προϋπολογισμός μελέτης και ύψος δανείου σαφώς μικρότερα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν χωρίς υποθήκη της βιωσιμότητας της Οικονομικής λειτουργίας του δήμου».