Skip to main content

Δήμος Προποντίδας: Άριστη και ασφαλής η ποιότητα των νερών στον Άγιο Μάμα

Ο δήμος Νέας Προποντίδας ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του πως η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας οφείλεται στην ύπαρξη του υγροβιότοπου.

Σε διαβεβαιώσεις πως τα νερά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Μάμα είναι ασφαλή και κατάλληλα για κολύμβηση προχωρά ο δήμος Νέας Προποντίδας, μετά την απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας της ακτής από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Εκφράζοντας έμμεσα τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως θα μπορούσε «να έχει προηγηθεί κάποια συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης», ο δήμος σημειώνει πως η απόσυρση οφείλεται στην αυξημένη ευαισθησία που παρουσιάζει η περιοχή λόγω της ύπαρξης του υγροβιοτόπου και στην ακαταλληλότητα των νερών.

Διαβάστε σχετικά: Χάνει τη «Γαλάζια Σημαία» η παραλία του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική

«Η απονομή ή όχι γαλάζιας σημαίας είναι μία προαιρετική διαδικασία, που ακολουθείται από τον κάθε ενδιαφερόμενο φορέα. Δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ακτή χωρίς γαλάζια σημαία είναι ακατάλληλη για κολύμβηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Καθιστούμε σαφές ότι η ποιότητα των νερών είναι άριστη και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή που την καθιστά απολύτως ασφαλή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Νέας Προποντίδας:

Μετά την ανακοίνωση ότι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης αποσύρει τη Γαλάζια Σημαία από την ακτή “Αγιος Μάμας” και την πρόκληση εύλογης ανησυχίας των λουομένων σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η απονομή ή όχι γαλάζιας σημαίας είναι μία προαιρετική διαδικασία, που ακολουθείται από τον κάθε ενδιαφερόμενο φορέα. Δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ακτή χωρίς γαλάζια σημαία είναι ακατάλληλη για κολύμβηση.

2. Ο Δήμος μας συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη ακτή στην αίτησή του γνωρίζοντας καλά κι έχοντας στα χέρια του εξετάσεις ότι το νερό της θαλάσσιας περιοχής είναι αρίστης ποιότητας.

3. Υπάρχει ναυαγοσώστης και οριοθετημένη περιοχή κολύμβησης, ώστε να παρέχεται απόλυτη ασφάλεια.

4. Η ακτή είναι φιλική και προσβάσιμη στα ΑΜΕΑ, καθώς υπάρχει ράμπα για τους έχοντες κινητικά προβλήματα, καθώς και κατάλληλοι χώροι υγιεινής.

5. Η απόσυρση, ουσιαστικά, βασίστηκε σε έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού κόλπου δεδομένης της αυξημένης ευαισθησίας λόγω της ύπαρξης στην περιοχή υγροβιότοπου (προστατευόμενη περιοχή natura). Εκφράζει δηλαδή θέματα που άπτονται της προστασίας αυτού (διατήρηση βιοποικιλότητας) και δεν σχετίζεται, συνεπώς, με ζητήματα καθαρότητας της ακτής ή ασφάλειας των λουομένων.

Φυσικά, θα αναμέναμε, πριν την ανακοίνωση της απόσυρσης, που βασίστηκε σε απόψεις του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου έτους 2020, να έχει προηγηθεί κάποια συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Διαβεβαιώνουμε για ακόμη μία φορά ότι άφοβα μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη συγκεκριμένη ακτή η οποία, εξάλλου, είναι από τις αγαπημένες μικρών και μεγάλων. Τέλος, καθιστούμε σαφές ότι η ποιότητα των νερών είναι άριστη και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή που την καθιστά απολύτως ασφαλή.

φωτιγραφία αρχείου