Skip to main content

Δήμος: Συνεχίζουμε το νοικοκύρεμα – Πυρά για την απουσία Μπουτάρη

Ο Απολογισμός, Ισολογισμός και τα Αποτελέσματα Χρήσης για το 2016 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Λευκό από Ζέρβα και Κουράκη.

Μήνυμα ότι συνεχίζεται το νοικοκύρεμα στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης έστειλε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, κατά την ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του Απολογισμού, του Ισολογισμού και των Αποτελεσμάτων Χρήσης της Ταμειακής Διαχείρισης για το οικονομικό έτος 2016, από την οποία απουσίαζε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως σημείωσε, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, «αποτελεί πολιτική βούληση της διοίκησης η εύρυθμη λειτουργία του λογιστηρίου και των οικονομικών υπηρεσιών».

«Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη έχει συνέχεια. Συνεχίζουμε το νοικοκύρεμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το οποίο εργάστηκαν και οι προηγούμενοι αντιδήμαρχοι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, «έγιναν άλματα από παλιά», ωστόσο, ανέφερε ότι «παραμένουν εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως της υπεξαίρεσης ή από προμηθευτές προ του 2011».

«Κάθε χρόνο είμαστε καλύτεροι. Θεραπεύουμε παλιές αμαρτίες. Εχθρός του καλό όμως είναι το καλύτερο, έχουμε περιθώρια και χρόνο να βελτιωθούμε», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το σύνολο των εισπράξεων του Δήμου του έτους 2016 (συμπεριλαμβανομένου του χρηματικού υπολοίπου έτους 2015) ποσού  276.771.835,91 ευρώ, μείον τις πληρωμές του Δήμου του έτους 2016 ποσού 231.581.342,93 ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 25 εκατ. ευρώ και επιπλέον 40 εκατ. ευρώ τα ειδικευμένα.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε και η έκθεση του ορκωτού λογιστή επί των οικονομικών καταστάσεων. Ο Απολογισμός, Ισολογισμός και τα Αποτελέσματα Χρήσης για το 2016 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με 26 ψήφους υπέρ και 13 κατά, καθώς και τέσσερα λευκά από τους Κουράκη- Ζέρβα από την Πρωτοβουλία και τους Κωνσταντινίδη - Δελλή από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Καλαφάτης: Απουσιάζει πάλι ο δήμαρχος

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επισήμανε την απουσία του Δημάρχου από την Ειδική Συνεδρίαση χαρακτηρίζοντάς την «μια από τις κορυφαίες στιγμές του δημοτικού συμβουλίου. Κι όμως, πάλι είναι απών ο δήμαρχος, όπως είναι απών και από την επίλυση των προβλημάτων της πόλης. Προφανώς έχει κάποια δυσανεξία όταν πρέπει να απολογηθεί στους συμπολίτες του», είπε χαρακτηριστικά.  

Όσον αφορά τις συνεχείς αναφορές σε προηγούμενες διοικήσεις, τόνισε πως «έχει… κολλήσει η βελόνα. Το επιχείρημά σας αυτό πάσχει τυπικά και ουσιαστικά. Ξεχνάτε ότι η προηγούμενη διοίκηση ήσασταν… εσείς. Για να βρείτε άλλη διοίκηση πρέπει να πάτε οκτώ χρόνια πίσω! Σε λίγο θα κάνετε σύγκριση με τη διοίκηση του… αείμνηστου Μαναβή».

Αναφερόμενος στον Απολογισμό του 2016 τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός σας έπεσε έξω». Έκανε λόγο για δανεισμό του δήμου Θεσσαλονίκης πολλών εκατ. με την υπογραφή της διοίκησης Μπουτάρη».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου ζήτησε και έναν πολιτικό απολογισμό, εκτός από τον οικονομικό.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος από την Ελληνική Αυγή, επέκρινε και εκείνος την απουσία του δημάρχου από την ειδική συνεδρίαση, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάποια βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία.

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι ο δήμος φορολογεί, «χαρατσώνοντας τους δημότες Θεσσαλονίκης». «Θα μπορούσε ο δήμος να ελαφρύνει τους δημότες», σημείωσε.

Από τις Γειτονιές σε Δράση η Μόνικα Αιβάζογλου σημείωσε ότι «ο δήμος αδυνατεί να εισπράξει τα πρόστιμα που βεβαιώνει». Έκανε λόγο για παρουσίαση εσφαλμένης εικόνας.