Skip to main content

Δήμος Θερμαϊκού: «Παιχνίδια του νερού και τ΄ ουρανού...»

Η Δημοτική Χορωδία Θερμαϊκού και η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής ετοίμασαν ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στη μνήμη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
«Υπήρχε κάποτε ένας παγκόσμιος Ανδαλουσιάνος: ο Λόρκα. Υπάρχει σήμερα ένας παγκόσμιος Έλληνας: ο Γιάννης Ρίτσος». Αυτό που έγραψε το 1975 ο Andrè Laude αποτυπώνει γλαφυρά το μέγεθος και το μεγαλείο του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης, των λαϊκών αγώνων αλλά και του έρωτα, της φύσης, της τρέλας, του θανάτου. Η ποίησή του από τη μία στρατευμένη πολιτικά, από την άλλη νεορομαντική, γνήσια λυρική με πλούτο εκφραστικών μέσων.
 
Η Δημοτική Χορωδία Θερμαϊκού και η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής ετοίμασαν ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στη μνήμη του ποιητή με προβολή οπτικοακουστικών τεκμηρίων και σας προσκαλούν να απολαύσετε την ποίηση του Ρίτσου μέσα από τις κορυφαίες μελοποιήσεις του Θεοδωράκη, του Λεοντή, του Μαμαγκάκη.

Το ποιητικό έργο του Ρίτσου αποτυπώνει κρίσιμα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα: Κατοχή, Εμφύλιος, Χούντα, Πολυτεχνείο. Η ποίησή του αφουγκράζεται τις αγωνίες, τις κακουχίες και τις δυσχέρειες του απλού κόσμου και με τη διαχρονικότητα της εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συγκινεί και να αφυπνίζει. Η Ρωμιοσύνη, τα Λιανοτράγουδα, ο Επιτάφιος, η Σονάτα του Σεληνόφωτος, το Καπνισμένο Τσουκάλι συνιστούν πολιτισμικό κεφάλαιο για τα ελληνικά γράμματα αλλά και παγκόσμια κληρονομιά.

Και όπως ο ίδιος έχει γράψει στο ποίημα του «Επιλογικό»: «Τις πιο άγριες νύχτες μας φώτισα. Να με θυμάστε.»

Πληροφορίες:

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 8 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο Επανομής
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 9 μ.μ., Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 9 μ.μ., Θέατρο ΚΑΠΠΑ, Περαία