Skip to main content

Δήμος Θερμαϊκού: Τέλος οι βόθροι και οι σωλήνες από αμίαντο στο πόσιμο νερό

Τα επτά έργα που λύνουν τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς του δήμου. Τι αναφέρει ο δήμαρχος για την έναρξη των εργασιών.

Επτά έργα, που δίνουν οριστική λύση σε χρονίζοντα προβλήματα με την ύδρευση και το πόσιμο νερό, αλλά και με την αποχέτευση στον δήμο Θερμαϊκού εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και απέκτησαν χρηματοδότηση και την προοπτική να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Τα επτά έργα αποτελούσαν χρόνιες εκκρεμότητες για την περιοχή και η κατασκευή τους ήταν χρόνιο αίτημα των διοικήσεων του δήμου. Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πέρασε αναξιοποίητη και πλέον ο δήμος είναι έτοιμος να αρχίσει την υλοποίηση των έξι έργων ύδρευσης και του ενός της αποχέτευσης.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, «τα έξι έργα ύδρευσης καλύπτουν το σύνολο του δήμου και όλες τις δημοτικές ενότητες. Θα αντικατασταθεί στο σύνολό του το δίκτυο και οι απαρχαιωμένες σωλήνες πολλές από τις οποίες είναι από αμίαντο, ενώ μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών καλύπτεται από γεωτρήσεις. Το σημαντικότερο μεταξύ των έξι έργων ύδρευσης είναι το ταχυδιυλιστήριο που θα κατασκευαστεί, με το οποίο πλέον όλοι οι κάτοικοι στον δήμο θα έχουν ασφαλές και φιλτραρισμένο πόσιμο νερό στις βρύσες των σπιτιών τους. Σημαντική επίσης είναι η εγκατάσταση συστήματος τηλεματικής, με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα κάθε βλάβη στο δίκτυο να εμφανίζεται ηλεκτρονικά στο σύστημα και να αποκαθίσταται άμεσα, αποτρέποντας τις διαρροές. Σε περίπου δυο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση με την ΕΥΑΘ και να αρχίσουν τα έργα, δίνοντας έτσι οριστική λύση στα υδρευτικά ζητήματα όλων των οικισμών του δήμου μας».

Σε ό,τι αφορά στο αποχετευτικό δίκτυο της Επανομής, που είναι το έβδομο έργο, λύνεται η μεγάλη εκκρεμότητα, που υπήρχε στις περιοχές εκτός του παλαιού οικισμού της Επανομής, ο οποίος έχει συνδεθεί με αποχετευτικό δίκτυο. Οι άλλες περιοχές, όπως η επέκταση της Επανομής και το Μεσημέρι, λειτουργούν ακόμη και σήμερα με βόθρους. Η επέκταση συνεπώς του αποχετευτικού δικτύου ώστε να καλύψει όλες αυτές τις περιοχές και η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού απέκτησε χρηματοδότηση και είναι σημαντικός ο βαθμός ωριμότητας του έργου, τόσο ώστε ο κ. Τσαμασλής να δηλώνει ότι το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Έργα ύδρευσης

Τα έξι έργα ύδρευσης που θα κατασκευαστούν είναι:

-Εσωτερικό δίκτυο δημοτικής ενότητας Θερμαϊκού και ταχυδιυλιστήριο νερού δυναμικότητας 3.000 m3/d.

-Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Επανομής.

-Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Μηχανιώνας.

-Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ζώνη 2 τοπικής κοινότητας Μεσημερίου.

-Επέκταση και αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στις δημοτικές κοινότητες Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών.

-Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος – τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών κοινοτήτων Περαίας και Νέων Επιβατών της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού.

Δίκτυο Αποχέτευσης Επανομής

Το έργο είχε ουσιαστικά μείνει στη μέση, καθώς κάποιες περιοχές έμειναν εκτός αποχετευτικού δικτύου. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Μεσημέρι και στις νέες δομημένες περιοχές γύρω από τον παλαιό οικισμό της Επανομής. Αποτέλεσμα είναι πολλά σπίτια ακόμη να λειτουργούν με βόθρους.

Σε έρευνα που είχε γίνει ένα στα δέκα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Επανομής λειτουργούσε με βόθρους χύνοντας μάλιστα τα λύματα στο τοπικό ρέμα. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή των αναγκαίων αντλιοστασίων, αλλά και βιολογικού καθαρισμού.

Η εκκρεμότητα χρονολογείται εδώ και περίπου 15 χρόνια. Αρκετοί διαγωνισμοί για την ολοκλήρωσή του κηρύχθηκαν άγονοι και γενικά το έργο είχε πολλές περιπέτειες. Ουσιαστικά το έργο έρχεται να καλύψει το υπολειπόμενο 30% του αποχετευτικού δικτύου που δεν έχει κατασκευαστεί στην περιοχή, αλλά και τον βιολογικό καθαρισμό του Μεσημερίου.

Ο δήμος είναι έτοιμος να το δημοπρατήσει την επόμενη εβδομάδα, όπως σημείωσε ο κ. Τσαμασλής, ενώ για την εξεύρεση χρηματοδότησης του συνόλου των έργων σημαντική συμβολή είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.