Τρίτη 7 Ιουλίου 2020
x

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ:ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΧΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Ο δήμος επικαλείται αλλαγές στη σχετική νομοθεσία εξηγώντας ωστόσο ότι θα τοποθετηθούν σύντομα ναυαγοσώστες στις παραλίες του.

 

Εξαιτίας της αδυναμίας ναυαγοσωστικής κάλυψης αφαιρέθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες από τις παραλίες των Νέων Επιβατών και του Ποταμού Επανομής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θερμαϊκού.

Όπως επισημαίνεται, η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι προαπαιτούμενη για παραλίες χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες και η αδυναμία κάλυψης προέκυψε «παρά τις συντονισμένες και έγκαιρες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και αποκαλύπτεται ξεκάθαρα από το ιστορικό».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «σε καμία περίπτωση δεν τίθεται καθαρότητας των νερών κολύμβησης, τα οποία εξακολουθούν να αξιολογούνται ως άριστης ποιότητας».

Στη συνέχεια η δημοτική  αρχή εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να τοποθετηθούν ναυαγοσώστες στις παραλίες:

Στις 04/04/2018 προκηρύσσεται Διαγωνισμός για την ανάθεση της Υπηρεσίας με τίτλο «Ναυαγοσωστική κάλυψη Δήμου Θερμαϊκού». Κατά την προκαθορισμένη καταληκτική ημερομηνία όμως και παρά τη δημοσιοποίηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κανείς ενδιαφερόμενος δεν προσήλθε στη διαγωνιστική διαδικασία με αποτέλεσμα αυτή να αποβεί ΑΓΟΝΗ.

Ταυτόχρονα, νέος Νόμος εκδίδεται με το υπ΄ αρίθ. 31/2018 Προεδρικό Διάταγμα - ΦΕΚ 61/Α/4-4-2018, με το οποίο τροποποιούνται τα ελάχιστα εκ του Νόμου προαπαιτούμενα για την ασφαλή ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών της Ελληνικής Επικράτειας.

Σύμφωνα με αυτόν, νέα δεδομένα ισχύουν, που αυξάνουν τόσο το χρόνο της τουριστικής περιόδου κατά ένα μήνα (δηλαδή από την 1/6/2018 έως και τις 30/9/2018), όσο και τις ανάγκες για εξοπλισμό, ναυαγοσώστες και εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των ναυαγοσωστών που απαιτείτο τις ακτές του Δήμου Θερμαϊκού από τους 8 αυξήθηκε σχεδόν στο διπλάσιο, φτάνοντας τους 15.

Εξαιτίας του έκτακτου και απρόβλεπτου γεγονότος του Π.Δ., με τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτό συνεπάγετο, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης άμεσης επίλυσης του θέματος, αποφασίστηκε η προσφυγή στη διαδικασία Απευθείας διαπραγμάτευσης, η οποία και τις δύο φορές που ακολούθησε – στις 31/05/2018 και στις 27/06/2018 – απέβη επίσης ΑΓΟΝΗ.

Τελικά, η τέταρτη διαγωνιστική διαδικασία στις 20/07/2018 απέφερε αποτελέσματα, με τη ναυαγοσωστική εταιρεία να υπογράφει σύμβαση και να αναλαμβάνει καθήκοντα τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Η κατ’ εξακολούθηση μη προσέλευση ενδιαφερομένων και κατά συνέπεια άγονη έκβαση των μέχρι τώρα διαδικασιών, παρά την έγκαιρη δράση της Διοίκησής μας, εκτιμάται ότι οφείλεται στην αιφνίδια έλευση του νέου Π.Δ. και την αύξηση του αριθμού ναυαγοσωστών που απαιτείται. Αποτέλεσμα, η ανεπάρκεια των διαθέσιμων επαγγελματιών και η αδυναμία των ναυαγοσωστικών εταιρειών στις διαγωνιστικές διαδικασίες.», δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης και κατέληξε: «Το πρόβλημα, ευτυχώς οδεύει προς την επίλυσή του εξασφαλίζοντας αφενός την ασφάλεια των επισκεπτών και εφετέρου την υποψηφιότητα βράβευσης των ακτών μας με τη Γαλάζια Σημαία το 2019». 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ