Skip to main content

Δήμος Θέρμης: Φόρος τιμής στους αγωνιστές των Βασιλικών 200 χρόνια μετά

Στόχος των εκδηλώσεων που εντάσσονται στο «Ελλάδα 2021» είναι η ανάδειξη του ρόλου των Βασιλικών, αλλά και της περιοχής στην εθνική παλιγγενεσία

Τις δράσεις για την ανάδειξη της μάχης και του ολοκαυτώματος των Βασιλικών το 1821 παρουσίασε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στόχος των εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» είναι η ανάδειξη του ρόλου των Βασιλικών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην επιτυχή έκβαση της εθνικής παλιγγενεσίας, αλλά και τη δημιουργία υποδομών που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς της ιστορικής μνήμης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, οι δράσεις που οργανώνονται με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 ήταν μία ευκαιρία για τον δήμο να αναδείξει τη συμβολή του μακεδονικού αγώνα και της επανάστασης στη Χαλκιδική, αλλά και εντάξει έργα υποδομής στο Αντώνης Τρίτσης, που δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν εξαιτίας των περιορισμών του προγράμματος. «Είναι μία συμβολή που ως ιστορικό γεγονός δεν έχει αναδειχτεί», ανέφερε επισημαίνοντας ότι οι Μακεδόνες αγωνιστές καθυστέρησαν επί μήνες τα οθωμανικά στρατεύματα από το να κατεβούν στην Πελοπόννησο και να καταπνίξουν την επανάσταση. Σε ό,τι αφορά τα Βασιλικά, τόνισε ότι πλήρωσαν και το βαρύτερο τίμημα, καθώς κάηκαν ολοσχερώς.

Ο κ. Παπαδόπουλος συμπλήρωσε ότι πέρα από τις εκδηλώσεις, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο ο δήμος ενέταξε στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» ένα έργο εμβληματικό που θα αναβαθμίσει τον χώρο των Βασιλικών. Πρόκειται για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών, όπου θα ανεγερθεί νέο μνημείο που φιλοτεχνεί ο Γιώργος Τσάρας. Η παρέμβαση είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,050 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 600 χιλιάδες θα καλυφθούν από το πρόγραμμα και τα υπόλοιπα από το ταμείο του δήμου.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις, ο δήμαρχος σημείωσε ότι σχεδιάστηκε από οργανωτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων όχι μόνο από τα Βασιλικά αλλά και από τα γύρω χωριά, από τα οποία πολλοί συμμετείχαν στον μακεδονικό αγώνα και στη συνέχεια έφυγαν και πολέμησαν στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Και πρόσθεσε πως παράλληλα έχουν δημιουργηθεί δύο υποεπιτροπές, μία επιστημονική και μία εκπαιδευτική

Οι δράσεις

Το πρόγραμμα παρουσίασε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Θέρμης, Αθηνά Παπαδάκη, η οποία σημείωσε πως οι δράσεις εκτείνονται καθόλη διάρκεια έτους με έναρξη αύριο και περιλαμβάνει εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν όλη την κοινωνία.

Οι δράσεις ξεκινούν αύριο με λαμπαδηδρομία στο κέντρο των Βασιλικών από κατοίκους και εθελοντές συνοδεία του συστήματος προσκόπων Θέρμης. Η κ. Παπαδάκη ανέφερε πως η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου με δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου των Βασιλικών, κατάθεση στεφάνων στη πλατεία και έπαρση της σημαίας της επανάστασης, την οποία υφαίνουν οι γυναίκες των Βασιλικών. Η ίδια σημείωσε ότι έχουν προγραμματιστεί και παράλληλες δράσεις, όπως η λειτουργία κέντρου ιστορικής πληροφόρησης και infokiosk, επισκέψιμα από σχολεία και φορείς και η έκδοση ιστορικού βιβλίου, το οποίο επεξεργάζεται η επιστημονική υπόεπιτροπή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών, Αστέριος Καρακώττας, τόνισε πως η κοινωνία 200 χρόνια περίμενε για να δικαιωθεί η ιστορία του τόπου. «Αποτίνουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους, αφήνουμε όμως και ένα μελλοντικό αποτύπωμα υποδομών, δίνουμε προοπτική για το μέλλον του τόπου», ανέφερε ο κ. Καρακώττας, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στις δράσεις.

Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων είναι αναρτημένο στον ιστότοπο www.vasilika200.gr, ο οποίος δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν.