Skip to main content

Γάκης κατά Δήμου: Κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει χώροι υγιεινής

Η ανυπαρξία χώρων δημόσιας υγιεινής έχει δημιουργήσει σύμφωνα με την αντιπολίτευση σοβαρό πρόβλημα σε περιοχές της πόλης.

Εικόνα που απέχει πολύ από αυτή μιας πολιτισμένης πόλης χαρακτηρίζει η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» με επικεφαλής τον Βασίλη Γάκη, το γεγονός ότι απουσιάζουν οι χώροι δημόσιας υγιεινής από κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της παράταξης, λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων χώρων, κοντά σε κομβικά και εμβληματικά σημεία της πόλης, όπως οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, οι Κήποι της Νέας Παραλίας, η πλατεία της Αρχαίας Αγοράς όπως ανέδειξε η Voria.gr, το Καπάνι και άλλες περιοχές γίνονται χώροι που ο καθένας κάνει τη φυσική του ανάγκη, δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα.

«Δίπλα στο εμβληματικό γλυπτό έργο του Ζογγολόπουλου, το πρώτο έργο σύγχρονης τέχνης που το Ελληνικό κράτος τοποθέτησε σε δημόσιο χώρο..... πίσω από τα γλυπτά του κήπου των γλυπτώνστην παραλία..... στο πάνω μέρος της πλατείας Αριστοτέλους που βρίσκεται σε απόλυτη γειτνίαση με τη Ρωμαϊκή αγορά..... εντός της ιστορικής αγοράς Βλάλη και σε πολλά άλλα σημεία λιγότερο ή περισσότερο προβεβλημένα, βλέπουμε καθημερινά τα ίχνη χρήσης τους ως δημόσιους χώρους υγεινής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως επισημάνθηκε προ ημερών από την Voria.gr, ο δήμος πρόκειται να τοποθετήσει χημικές τουαλέτες στη Νέα Παραλία για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κοινού.

«Αν εξαιρέσουμε κάποιους ελάχιστους χώρους δημόσιας υγιεινής που λειτουργούν στην πόλη και αυτοί με τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας, καθαριότητας και παραβατικότητας, δεν μπορούμε να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη προσφέρει τις ελάχιστες συνθήκες υγιεινής, που να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών και των κατοίκων, στο δημόσιο χώρο», αναφέρει η παράταξη της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν καθόλου δημόσιοι χώροι υγιεινής που μπορούν να εξυπηρετήσουν άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες.

Σύμφωνα με την παράταξη, η καταγραφή των ιδιωτικών χώρων υγιεινής δημόσιας χρήσης για τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, ώστε με τη συνέργεια και του ιδιωτικού τομέα να δημιουργηθεί ένα δίκτυοχώρων υγιεινής για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων θα έδινε μία λύση στην ευαίσθητη ομάδα των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων.

Μάλιστα προτείνεται η δημιουργία ενός δικτύου διαβαθμισμένου και αξιολογημένου ως προς τη λειτουργικότητά του, από τους ίδιους τους χρήστες και δημοσιευμένο με τέτοιο τρόπο ώστε η πόλη, άμεσα και με ελάχιστο κόστος να γίνει έστω λιγότερο εχθρική στα άτομα με αναπηρία.

Διαβάστε ακόμα:

Δ. Θεσσαλονίκης: Σχέδιο για 24ωρη φύλαξη στη Νέα Παραλία-Κάμερες στα Κοιμητήρια

«Με αυτόν τον τρόπο η πόλη θα έδειχνε μία φιλικότητα προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και θα μπορούσε επακόλουθα και με άλλες σχετικές ενέργειες, σιγά σιγά να μπεί στο δίκτυο των φιλικών στα άτομα με αναπηρίες, τουριστικών πόλεων. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε όπως γνωρίζουμε και απέμεινε μετέωρη με την αλλαγή της Διοίκησης», σημειώνει η παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

»Ενώ η περίοδος της πανδημίας έδωσε όλον τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και νομοθετικά εργαλεία που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν για νέο σχεδιασμό, αλλά και γρήγορη υλοποίηση των υπαρχόντων πρωτοβουλιών αλλά και νέων πολιτικών, η διοίκηση απέφυγε να κάνει βήματα μπροστά.

Και αν αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια αυτήν την περίοδο της πανδημίας, τότε ποιό έχει; Η τεχνολογία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά και σε αυτόν τον τομέα, λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και μέσα από τα εργαλεία που προβλέπει την περίοδο της πανδημίας ο νομοθέτης, αρκεί να δούμε τις λύσεις που εφάρμοστηκαν και εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η πόλη υστερεί και ζητούμε από τη Διοίκηση του Δήμου να αρχίσει να δρομολογεί μία συνολική σοβαρή λύση στο πολύ σημαντικό πρόβλημα των Δημόσιων χώρων υγιεινής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, χωρίς διακρίσεις», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Γάκης.