Skip to main content

Ο εμβολιασμός της 92χρονης Χαρίκλειας με τη βοήθεια του δήμου Θεσσαλονίκης (vid)

Με ειδικό όχημα για άτομα με κινητικά προβλήματα και συμβατικά ΙΧ ο δήμος διευκολύνει τη μεταφορά των ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα της πόλης

«Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Στην αρχή είπα είμαι 92 ετών, γιατί να το κάνω το εμβόλιο; Τελικά όμως το αποφάσισα».

Η Χαρίκλεια Γαβριήλ είναι κατάκοιτη εδώ και λίγα χρόνια και δεν έχει βγει καθόλου από το σπίτι της. Ωστόσο, πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει τελικά το εμβόλιο, με την πολύτιμη συνδρομή του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διέθεσε το ειδικό όχημα μεταφοράς ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε να διευκολύνει τη μεταφορά της στο εμβολιαστικό κέντρο.

Για τη μετακίνηση της κ. Γαβριήλ, όπως και όλων των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα που καθημερινά προστρέχουν για βοήθεια στον δήμο Θεσσαλονίκης στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση. Η οικογενειακή βοηθός του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, Έφη Τσομπανίδου, η οποία εδώ και χρόνια συνδράμει και φροντίζει την ηλικιωμένη, την προετοίμασε στο σπίτι και κατόπιν την μετέφερε με το αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι το όχημα. Η κ. Γαβριήλ ανέβηκε στο αυτοκίνητο με την ειδική ράμπα ανύψωσης και στη συνέχεια ο οδηγός στερέωσε το αμαξίδιο, ώστε να είναι ασφαλής η μετακίνηση, υπό τη διακριτική παρακολούθηση των δύο εγγονιών της.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας τηρήθηκαν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας που επιβάλλει ο κορωνοϊός: διπλές μάσκες, ειδική στολή για την οικογενειακή βοηθό και ποδονάρια όχι μόνο για την ηλικιωμένη, αλλά και για την εγγονή της, η οποία επίσης επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο, προκειμένου να συνοδεύσει τη γιαγιά της στο εμβολιαστικό κέντρο.

Τα εγγόνια της κ. Γαβριήλ ανέφεραν στη Voria.gr ότι η γιαγιά τους είχε μια αγωνία, καθώς έχει χρόνια να βγει από το σπίτι της. Η ίδια, όμως, λίγο πριν αναχωρήσει δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν φοβάμαι καθόλου».

Βροχή τα αιτήματα βοήθειας

Το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα δεν σταματά να χτυπά και να δέχεται αιτήματα πολιτών που ζητούν βοήθεια για να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πέρα από τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα υπάρχουν και μοναχικοί άνθρωποι που δεν έχουν οικογένεια για να τους βοηθήσει στη μετάβαση. Γι’ αυτό, πέρα από το ειδικό όχημα, διαθέτουμε και άλλα δύο ΙΧ για όσους έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν», εξήγησε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Στέλιος Λιακόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι για να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα αναγκάστηκε να επιστρατεύσει νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς από τα ΚΑΠΗ, αλλά και να προσλάβει επιπλέον έκτακτο προσωπικό, μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Το προσωπικό του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι ήταν πολύ λίγο, μόνο 15 άτομα. Άλλωστε, με τα ίδια άτομα πρέπει να καλύψουμε και τη διανομή των συσσιτίων σε 160 ωφελούμενους. Πήραμε άλλους 12 οικογενειακούς βοηθούς και τώρα παίρνουμε άλλους δύο, συν δύο νοσηλευτές κι έναν οδηγό, γιατί εμβολιασμοί γίνονται και το απόγευμα και πρέπει να έχουμε και δεύτερη βάρδια», επισήμανε ο κ. Λιακόπουλος.