Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Διεκδικεί ποσό 440.000 ευρώ από μεγαλοδικηγόρο

Σε μαραθώνια δικαστική διαμάχη με γνωστό δικηγόρο βρίσκεται ο δήμος, που καλείται να πάρει πίσω τα χρήματα που ο πρώτος εισέπραξε καταχρηστικά.

Ένα ποσόν το οποίο αγγίζει τις 440.000 ευρώ διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης από πολύ γνωστό δικηγόρο της πόλης.

Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία έχει τις ρίζες της στην εποχή της δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, διέτρεξε τη δημαρχία Μπουτάρη και πλέον καλείται η διοίκηση Ζέρβα να καταφέρει να πάρει πίσω τα χρήματα αυτά τα οποία, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του δήμου, εισπράχθηκαν από τον συγκεκριμένο δικηγόρο καταχρηστικά. Μάλιστα η υπόθεση οδηγήθηκε και στη Δικαιοσύνη, φτάνοντας ως και στον Άρειο Πάγο ο οποίος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ακυρώνοντας εφετειακή απόφαση η οποία δικαίωνε τον δικηγόρο.

Με την ανάληψη της δημαρχίας από τον Γιάννη Μπουτάρη ο δικηγόρος εμφανίστηκε στο δήμο αξιώνοντας να του καταβληθεί ποσόν 366.369,66 ευρώ. Υποστήριζε ότι ήταν δικηγόρος εργολάβου του Δήμου ο οποίος είχε εκτελέσει έργα τα έτη 2008 και 2009, χωρίς να τα έχει πληρωθεί, όπως ισχυριζόταν, και πως το ποσόν αυτό αντιστοιχούσε σε δικηγορικές αμοιβές τις οποίες του όφειλε ο εργολάβος.

Το 2012 ο δικηγόρος επιχείρησε να εισπράξει το ποσόν εκμεταλλευόμενος και κάποιον άστοχο χειρισμό εκ μέρους του δήμου. Την ίδια ώρα ο δήμος υποστήριξε ότι δεν χρωστούσε στον εργολάβο τα ποσά που αξίωνε ο δικηγόρος, καθώς ο εργολάβος είχε εκχωρήσει νωρίτερα τις αξιώσεις του έναντι του δήμου, σε τράπεζες. Γι’ αυτό, ο δήμος προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο με ανακοπή και ζήτησε να ακυρωθεί δικαστικά η αναγκαστική εκτέλεση, την οποία είχε αρχίσει ο δικηγόρος εναντίον του προκειμένου να εισπράξει το ποσό.

Το 2013, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τον δήμο, με απόφασή του, κατά της οποίας ο δικηγόρος άσκησε έφεση. Το 2016, ενώ η υπόθεση εκκρεμούσε ακόμη στο Εφετείο, ο Δήμος εξόφλησε πλήρως όλες τις αξιώσεις του εργολάβου από τις δύο συμβάσεις έργου του 2008 και του 2009 που είχαν εκχωρηθεί σε τράπεζες, καταβάλλοντας συνολικό ποσό 287.998,76 €. Από το ποσό αυτό το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε το  μεγαλύτερο μέρος, καθώς ο εργολάβος είχε χρέη προς το δημόσιο.

Λίγο καιρό μετά η υπόθεση εκδικάστηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης το οποίο τον Ιανουάριο του 2017, ανέτρεψε την απόφαση του Πρωτοδικείου και απέρριψε την ανακοπή του δήμου. Έπειτα από αυτό, το 2017, ο δικηγόρος, με βάση την απόφαση του Εφετείου συνέχισε την αναγκαστική εκτέλεση που είχε αρχίσει το 2012 και κατάφερε να εισπράξει από τον Δήμο ποσό 440.000,00 € και πλέον (287.998,76 € για «κεφάλαιο» και τα υπόλοιπα για «τόκους»!).

Τον επόμενο χρόνο, το 2018, ο Άρειος Πάγος, ενώπιον του οποίου ο δήμος άσκησε αίτηση αναιρέσεως, με την απόφασή του 1447/2018, που δημοσιεύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Έκρινε ότι ο δήμος αρνήθηκε νόμιμα την ύπαρξη οφειλών του προς τον εργολάβο, παρά το γεγονός ότι αρχικά, από σφάλμα των υπηρεσιών του, ο δήμος φάνηκε να δηλώνει ότι οφείλει ακόμη στον εργολάβο τα ποσά που απαιτούσε ο δικηγόρος. Έτσι, μετά την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, στην οποία στήριξε ο δικηγόρος όλα όσα έκανε σε βάρος του δήμου το 2017, «αναβίωσε» η αρχική απόφαση του Πρωτοδικείου, που είχε κρίνει παράνομη την αναγκαστική εκτέλεση που είχε κινήσει το 2012 και πέτυχε το 2017 ο εν λόγω δικηγόρος κατά του δήμου.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, ο δήμος, ασχέτως της νέας εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο και υπό το βάρος του σκεπτικού της απόφασης του Αρείου Πάγου πρέπει να καλέσει τον δικηγόρο να αποδώσει στον δήμο τα χρήματα που άδικα και χωρίς οφειλή του δήμου απέσπασε βίαια στις αρχές του 2018 από τους λογαριασμούς του Δήμου στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ερωτηθείς για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε στην Voria.gr ότι «η υπόθεση είναι γνωστή, η απαίτηση του δήμου είναι ενεργή και θα διεκδικήσουμε το ποσόν με κάθε ένδικο μέσο».