Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δύο ψηφοφορίες με έντονο παρασκήνιο που κρίθηκαν στο νήμα

Αντιδράσεις ήρθαν στο προσκήνιο για τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου και καταγγελίες για εκδικητικές καθαιρέσεις στην TV100.

Γράφει ο Σαλονικιός

Η Τετάρτη ήταν μια αρκετά δύσκολη μέρα για τη διοίκηση Ζέρβα καθώς στον δήμο Θεσσαλονίκης διεξήχθησαν δύο ψηφοφορίες οι οποίες κρίθηκαν στο νήμα. Η πρώτη έλαβε χώρα στο δημοτικό συμβούλιο και αφορούσε τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου και η δεύτερη στο διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) και είχε να κάνει με την κατ' ουσία καθαίρεση τριών αρχισυντακτών της δημοτικής τηλεόρασης.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας διήρκεσε περίπου έξι ώρες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο ο νέος Οργανισμός θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο δουλειάς, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών. Η αντιπολίτευση, πάντως, είχε διαφορετική γνώμη καθώς θεωρεί ότι ο ΟΕΥ είναι εργαλείο στα χέρια του γραφείου του Ζέρβα για να ελέγξει αποτελεσματικότερα τα κρίσιμα διοικητικά πόστα.

Η ψηφοφορία έγινε τελικά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ήταν οριακή. Υπέρ της πρότασης της διοίκησης τάχθηκαν 23 δημοτικοί σύμβουλοι, κατά 21, ενώ υπήρξε και ένα λευκό, καθώς και δύο αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων. Συγκεκριμένα, πριν από την ψηφοφορία αποχώρησαν ο Γιώργος Κούδας από την παράταξη του Γιώργου Ορφανού, η οποία καταψήφισε τον ΟΕΥ και ο Λευτέρης Αρβανίτης ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου, αλλά πριν από λίγο καιρό ανεξαρτητοποιήθηκε και για το λόγο αυτό παραιτήθηκε και από αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Λευκό ψήφισε ο Γιάννης Κουριαννίδης ο οποίος συνήθως συντάσσεται με τη διοίκηση, όπως και ο Γιάννης Νασιούλας που προχθές ψήφισε κατά. Όπως πληροφορούμαι, τις τελευταίες ημέρες έπεσε πολύ «μασάζ» από πλευράς Ζέρβα σε ορισμένους συμβούλους προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες 24 ψήφοι, σε σύνολο 47 μελών του δημοτικού συμβουλίου καθώς, θυμίζω, οι αδελφοί Ψωμιάδη βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αργίας εξ αιτίας της εκκρεμούσας δίκης για τα διαβόητα «45αρια». Τελικώς, και οι 23 ψήφοι απεδείχθησαν αρκετές, χάρη στην αποχώρηση των Κούδα και Αρβανίτη.

Καταγγελίες για εκδικητικές καθαιρέσεις στην TV100

Νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης συνεδρίασε το δ.σ. της ΔΕΠΘΕ. Ένα από τα θέματα αφορούσε το νέο σχήμα των αρχισυντακτών της δημοτικής τηλεόρασης TV100. Η εισήγηση του γενικού διευθυντή Κεσσόπουλου προέβλεπε τον ορισμό τριών νέων αρχισυντακτών, σε αντικατάσταση ισάριθμων συναδέλφων τους. Το θέμα εδώ δεν ήταν τα τρία νέα πρόσωπα, αλλά τα τρία τα οποία αντικαθίσταντο.

Η μία εξ αυτών είχε διεκδικήσει τη θέση του γενικού διευθυντή και μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς της έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, με το επιχείρημα ότι διαθέτει περισσότερα τυπικά προσόντα από τον επιλεγέντα Κεσσόπουλο. Το δικαστήριο επ' αυτού αναμένεται το προσεχές διάστημα. Μάρτυρας υπέρ της προσφεύγουσας τάχθηκε η δεύτερη αρχισυντάκτης η οποία επίσης αντικαταστάθηκε εξ ου και οι δύο, στα εξώδικα τα οποία απέστειλαν προς το δ.σ. της ΔΕΠΘΕ κάνουν λόγο για εκδικητικές καθαιρέσεις.

Ο τρίτος αρχισυντάκτης ο οποίος αντικαταστάθηκε είχε μπει ουσιαστικά στον «πάγο» εδώ και κανένα δίμηνο εξ αιτίας μιας διαφωνίας με τον Κεσσόπουλο για ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα. Έτσι, μετά τον «πάγο», ήρθε και η αντικατάσταση. Σημειώνεται ότι οι δύο από τους τρεις που αντικαταστάθηκαν είναι μέλη του δ.σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης. Η ΕΣΗΕΜΘ δια της εκπροσώπου της στο δ.σ. της ΔΕΠΘΕ ζήτησε το θέμα αυτό να «παγώσει» ώστε να πάει ο Κεσσόπουλος στην Ένωση για να εξηγήσει το σκεπτικό αυτού του σχεδιασμού. Ο τελευταίος αρνήθηκε κι έτσι το δ.σ. της ΔΕΠΘΕ προχώρησε στη συνεδρίαση.

Αλλά όταν λέμε συνεδρίαση μην φανταστείτε τίποτε διαδικασίες δια ζώσης, ούτε καν μέσω τηλεδιάσκεψης. Η όλη «ανταλλαγή απόψεων» έγινε δια περιφοράς, μέσω αποστολής email. Δηλαδή στο δ.σ. δεν υπήρξε καμία απολύτως συζήτηση επί του θέματος. Μόνον ψηφοφορία. Μάλιστα ένα από τα μέλη του, εν ενεργεία αντιδήμαρχος, ψήφισε «οκ».

Για την ιστορία να σας πως ότι υπέρ της αντικατάστασης των τριών ανεπιθύμητων ψήφισαν οι έξι της επιρροής Ζέρβα (Σαμαντζίδης, Ζεϊμπέκης, Αβαρλής, Καραγιάννη, Νικηφόρος, Σδούγγος), κατά ψήφισαν δύο (Διαμαντάκης, Πασχαλίδου) και τρεις ψήφισαν λευκό (ο Γάκης, η εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΘ και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΠΘΕ). Όπως, δε, πληροφορούμαι, της ψηφοφορίας είχαν προηγηθεί και ορισμένα τηλεφωνήματα εκ μέρους, ακόμη και κυβερνητικών στελεχών, προς τον πρόεδρο της ΔΕΠΘΕ Σαμαντζίδη.

Το θέμα έθιξε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογία Αλληλεγγύη Μιχάλης Τρεμόπουλος ο οποίος μίλησε για «καθεστωτική συμπεριφορά» και για «εκδικητικές καθαιρέσεις».