Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Διπλάσιοι στα νοσοκομεία με κορωνοϊό μέσα σε μια εβδομάδα!

Ξεπέρασαν τα χίλια τα ενεργά κρούσματα στον κεντρικό δήμο - Διπλάσιες οι νοσηλείες - Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας

Εκρηκτική είναι η άνοδος των νέων κρουσμάτων και δυστυχώς πλέον και των νοσηλευόμενων στη Θεσσαλονίκη, και ειδικά στον κεντρικό δήμο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, μέσα σε μια εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν τα χίλια, ενώ διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με γεωμετρική πρόοδο και πλέον είναι επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ (δίνεται τακτικά σε εβδομαδιαία βάση σε όλους τους δήμους) προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, τα ενεργά κρούσματα ανήλθαν στα 1.089, όταν την προηγούμενη Δευτέρα ήταν 688 (αυξημένα και πάλι πολύ συγκριτικά με μια εβδομάδα πριν που ήταν 324). Ουσιαστικά μέσα σε 14 μέρες τα ενεργά κρούσματα μόνο στον κεντρικό δήμο τριπλασιάστηκαν!

Εκείνο όμως που ανησυχεί πλέον ακόμη περισσότερο τους αρμόδιους είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όσο αυξάνονταν τα κρούσματα, αλλά οι νοσηλευόμενοι ήταν λιγοστοί τα πράγματα δεν ήταν τόσο ανησυχητικά. Πλέον φαίνεται να χάνεται και η μάχη των νοσηλειών.

Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες οι νοσηλευόμενοι από τον δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 22 και 24. Σήμερα όμως διπλασιάστηκαν και έφτασαν στους 48, οπότε είναι πιθανό σταδιακά (και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς) να αρχίσει η πίεση στα νοσοκομεία, παρότι βρισκόμαστε εν μέσω θέρους και δεν είχε προβλεφθεί τόσο ραγδαία επιδείνωση.

Σενάρια για lockdown ή αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν έχουν πέσει ακόμη στο τραπέζι, όμως η ανησυχία δεν είναι μόνο στα στελέχη του δήμου και των τοπικών φορέων, αλλά και στους υγειονομικούς, που βλέπουν να μπαίνουν άρον άρον σε νέα μάχη με την πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η προσέλευση των πολιτών για rapid ή μοριακά τεστ αυξάνεται σημαντικά, είτε λόγω συμπτωμάτων είτε λόγω υποχρέωσης (ταξίδια, ασθένειες κτλ.) σε όλο το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και στους 14 δήμους του νομού.

Και στη Θεσσαλονίκη πάντως τα χαρακτηριστικά των ενεργών κρουσμάτων είναι ανάλογα με την υπόλοιπη Ελλάδα (χαμηλός μέσος όρος ηλικίας και ανεμβολίαστοι), ενώ η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι η αναμενόμενη.

Ανάλογη επιδημιολογική εικόνα επικρατεί και στους άλλους 13 δήμους, που λαμβάνουν αυτή την ώρα την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.