Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εκσυγχρονίζεται ο φωτισμός στο ιστορικό κέντρο

Η κατασκευή νέας υποδομής ηλεκτροφωτισμού αφορά στην περιοχή- από την Στουρνάρα έως την Απ. Παύλου και στη ζώνη μεταξύ Ολυμπιάδος και Αγ. Δημητρίου.

Την εκτέλεση του έργου «Εκσυγχρονισμός Φωτισμού και Αναβάθμιση Ενεργειακής Απόδοσης σε οδούς του Ιστορικού Κέντρου με παλαιωμένο Δίκτυο Φωτισμού» ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, χθες, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της 16ης τακτικής συνεδρίασης.

Η μελέτη αφορά την κατασκευή νέας υποδομής ηλεκτροφωτισμού στην ευρύτερη περιοχή – από την οδό Στουρνάρα έως την Απ. Παύλου και βρίσκεται στη ζώνη μεταξύ των οδών Ολυμπιάδας και Αγ. Δημητρίου – στην οποία η ΔΕΗ έχει αφαιρέσει τα εναέρια δίκτυά της σταδιακά από το 2009 έως σήμερα – και προβλέπει την εγκατάσταση 199 φωτιστικών σωμάτων τύπου LED.

Οι υπόλοιπες οδοί που εντάσσονται στην παρούσα μελέτη βρίσκονται:
    - Στην περιοχή εντός των δυτικών βυζαντινών τειχών που περικλείεται από την οδό Αγίου Δημητρίου, την Στουρνάρα και την Ηφαιστίωνος (Καπετάν Άγρα, Ερατούς, Διός, Κάλβου, Θάλειας, Μερόπης κ.ά.)
    - Από την οδό Αγίου Δημητρίου έως την Ολυμπιάδος και από την πλατεία Μουσχουντή έως την Αγίας Σοφίας (Αγίου Νικολάου, Καμενιάτου, Ρακτιβάν, Προξένων, Κων. Γκράτσιου, Μακεδονικής Αμύνης κ.ά.)
    - Στον πεζόδρομο Γκαρμπολά, λόγω έλλειψης υποδομής φωτισμού, και στην οδό Βαλταδώρου, λόγω παλαιότητας των αναρτημένων φωτιστικών σωμάτων.

Η εκτέλεση του παραπάνω έργου, προϋπολογισμού 715.000€, που περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2017 του Δήμου Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί με εργολαβία κατόπιν Ανοιχτού Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επισημαίνεται ότι ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού στην περιοχή ξεκίνησε με το έργο «Ανάπλαση και ηλεκτροφωτισμός οδών ιστορικού κέντρου σε περιοχές υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ», προϋπολογισμού 440.000€, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τον επανασχεδιασμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των πεζών, την αναδιάρθρωση των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού και το νέο ηλεκτροφωτισμό σε 12 επιλεγμένες οδούς.

Παράλληλα, δημοπρατήθηκε το έργο «Αντικατάσταση ιστών φωτισμού στην οδό Κασσάνδρου», προϋπολογισμού 248.000€, με το οποίο προβλέπεται η αλλαγή των τσιμεντένιων ιστών της οδού με μεταλλικούς – εργασία που δεν είχε πραγματοποιηθεί με το έργο ανάπλασης, λόγω των εναερίων δικτύων της ΔΕΗ – καθώς και η αλλαγή των χαμηλών μεταλλικών ιστών, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλη φθορά, ενώ τα φωτιστικά της συγκεκριμένης οδού θα αντικατασταθούν μέσω  του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος JESSICA.