Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εμφύλιος στην Τριανδρία, απειλούν με έξωση την Ανώτερη Σχολή Χορού

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχη για το μέλλον της Σχολής και ζητά την παρέμβαση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού είναι ένα από τα διαμάντια του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που Ιδρύθηκε το μακρινό 1993 και δίνει στους σπουδαστές του πτυχίο καθηγητή χορού, αναγνωρισμένο από το Κράτος. Απόδειξη του υψηλού επιπέδου της Σχολής και της πολύ καλής φήμης που διαθέτει είναι το γεγονός ότι προσελκύει το ενδιαφέρον σπουδαστών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και από το εξωτερικό (Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία).

Είναι ουσιαστικά η μόνη Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού δημόσιου χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη. Η φοίτηση είναι τριετής και οι εισαγωγικές και πτυχιακές εξετάσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού. Τα δίδακτρα είναι περίπου στο 1/3 σε σχέση με τις αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές, γύρω στα 1.200 με 1.300 ευρώ, έναντι 3.000 και 3.500 στις ιδιωτικές. Επιπλέον, υπάρχει και "κοινωνικό τιμολόγιο" για σπουδαστές οι οποίοι ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr η καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής Δήμητρα Κορωναίου «ο αριθμός των σπουδαστών από το 1993 έως σήμερα αυξάνεται καθώς δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα να φοιτούν σε μία Σχολή με καταξιωμένους καθηγητές και με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που τους δίνει τις κατάλληλες γνώσεις για να διδάξουν την τέχνη του χορού. Οι απόφοιτοι σπουδαστές μας εργάζονται ως καθηγητές χορού στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και πολλοί έχουν δημιουργήσει μία σημαντική καριέρα στην πορεία τους ως χορευτές».

Η εγκατάσταση στην Τριανδρία

Από την ίδρυσή της, η Σχολή στεγαζόταν σε έναν ενοικιαζόμενο χώρο στην περιοχή της Μαρτίου. Ο χώρος, όμως, ήταν ακατάλληλος και το μίσθωμα υψηλό γι' αυτό και αναζητήθηκε άλλη λύση για τη στέγασή της. Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2018 η Σχολή στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Τριανδρίας, το οποίο διαθέτει τρεις αίθουσες. Μάλιστα, προκειμένου ο χώρος να είναι κατάλληλος να φιλοξενήσει Σχολή Χορού, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές τις οποίες θέτει το υπουργείο Πολιτισμού, χρειάστηκε να γίνουν πολλές επιδιορθώσεις γιατί το κτήριο ήταν τελείως παρατημένο. Τοποθετήθηκε καινούριο ειδικό πάτωμα σε όλες τις αίθουσες, μπάρες, καθρέφτες και έγινε πλήρης ανακαίνιση των αποδυτηρίων με ντουζ και ντουλάπες. Το κτήριο απολυμάνθηκε, βάφτηκε, πήρε άδεια πυρασφάλειας, καθώς δεν διέθετε, παρότι λειτουργούσε, και επιδιορθώθηκε ό,τι τεχνικό πρόβλημα αφορούσε το ηλεκτρικό και υδραυλικό δίκτυο. Για όλα αυτά δαπανήθηκαν περί τα 130.000 από τον δήμο.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το κτήριο παραχωρήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΟΘΕ) για τις ανάγκες λειτουργίας της Ανώτερης Σχολής Χορού του δήμου. Η διάρκεια της παραχώρησης ήταν σε πρώτη φάση πενταετής, δηλαδή έως τον Ιανουάριο του 2023. Λόγω και της πανδημίας που στο μεταξύ μεσολάβησε, η Σχολή άρχισε να λειτουργεί σε αυτόν τον χώρο ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης, η Ανώτερη Σχολή Χορού θα χρησιμοποιεί το κτήριο έως τις 3 το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και τον υπόλοιπο χρόνο θα περιέρχεται στην αρμοδιότητα του Κέντρου Πολιτισμού Τριανδρίας ο οποίος τον παραχωρεί με τη σειρά του για τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Τριανδρίας και του Συλλόγου Ποντίων Τριανδρίας.

Θέλουν έξωση

Όπως εξηγεί η κ. Κορωναίου, για το προσεχές διάστημα, ενόψει των εξετάσεων των σπουδαστών της Σχολής, χρειάζεται να γίνουν αρκετές πρόβες, κάποιες σε απογευματινές ώρες και κάποιες το Σαββατοκύριακο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας το οποίο συνεδρίασε πριν από μερικές ημέρες και αποφάσισε να μη διαθέσει τους χώρους για τις ανάγκες της Σχολής, πέραν όσων προβλέπονται στο συμφωνητικό παραχώρησης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, τα μέλη του συμβουλίου της Δ.Ε. διαμήνυσαν στους υπεύθυνους της Σχολής ότι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο χώρο για τη στέγασή της μετά τον Γενάρη του 2023 οπότε λήγει το συμφωνητικό παραχώρησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση παρέστησαν και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι ζήτησαν να φύγει η Σχολή από την Τριανδρία.

«Όταν μεταφερθήκαμε στην Τριανδρία πιστέψαμε ότι τα προβλήματά μας λύθηκαν και ότι η Σχολή βρήκε επιτέλους το σπίτι που της αξίζει. Θεωρούσαμε ότι μπορεί να υπάρξει αγαστή συνεργασία με την κοινότητα της Τριανδρίας για τη χρήση των αιθουσών αφού Σχολή Χορού και Κέντρο Πολιτισμού ανήκουν και οι δύο στον δήμο Θεσσαλονίκης και σκοπός μας είναι να εξυπηρετούμε και οι δύο τα συμφέροντα των πολιτών όλου του δήμου και όχι μεμονωμένων περιοχών», αναφέρει η κ. Κορωναίου. Εξηγεί πως «το κτήριο έχει τρεις αίθουσες που θα μπορούσαμε να τις μοιραστούμε τις απογευματινές ώρες καθώς από ό,τι γνωρίζουμε οι δραστηριότητες της Κοινότητας δεν απασχολούν όλες τις αίθουσες καθημερινά από τις 15.00 – 22.00. Μάλιστα μπορούσαμε να διοργανώσουμε τμήματα ερασιτεχνικού χορού για τα παιδιά της περιοχής αλλά και από άλλες περιοχές του δήμου. Ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν μας δίνεται αυτή η δυνατότητα».

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχη για το μέλλον της Σχολής και ζητά την παρέμβαση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να παραμείνει η Σχολή στις τωρινές εγκαταστάσεις.

«Αυτή τη στιγμή νιώθουμε φιλοξενούμενοι και ανεπιθύμητοι σε έναν χώρο που διαμορφώθηκε για εμάς. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Σχολής μας που θα κλείσουν τμήματα, θα βρεθούν σπουδαστές μπροστά στην απόφαση αλλαγής Σχολής, ενώ η αρχική πρόθεση αλλά και η δυνατότητα ήταν να αυξηθούν τα τμήματα και οι μαθητές μας. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες, αφού λειτουργούμε σαν 'κρυφό σχολειό'».

Τι απαντά ο Χ. Αηδονόπουλος

Τη διαφωνία του με τη στάση την οποία τηρεί το συμβούλιο της Δ.Ε. Τριανδρίας εκφράζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΟΘΕ Χάρης Αηδονόπουλος. «Η Ανώτερη Σχολή Χορού είναι ουσιαστικά μια πανεπιστημιακή σχολή και η λειτουργία της περιποιεί τιμή για τον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Τριανδρία. Επιπλέον, ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ενιαίος. Δεν διαχωρίζεται σε κοινότητες. Εάν ακολουθούσαμε αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε και το Κέντρο Πολιτισμού στην Τούμπα να είναι αποκλειστικής νομής και κυριότητας της Τούμπας. Αντίστοιχα, το Κέντρο Μουσικής στην Κουντουριώτου θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο από τους κατοίκους του κέντρου».

Όπως εξηγεί ο κ. Αηδονόπουλος «λόγω των εξετάσεων για την κτήση πτυχίου τον Ιούνιο είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες πρόβες ένα απόγευμα τη βδομάδα και κάποιες ώρες το Σαββατοκύριακο, σε μία από τις τρεις αίθουσες. Οι ανάγκες των τοπικών συλλόγων ικανοποιούνται. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Νομίζω ότι σε πνεύμα συνεννόησης θα βρεθεί η βέλτιστη λύση».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο έξωσης της Σχολής μετά τον Γενάρη του '23 ο κ. Αηδονόπουλος λέει πως για το θέμα αυτό θα ενημερώσει εγγράφως τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Θα είναι πάντως τεράστια απώλεια για την Τριανδρία η εκδίωξη της Ανώτερης Σχολής Χορού από εκεί».