Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ένταση για την αναθηματική πλάκα της απελευθέρωσης

Η ένταση ξεκίνησε όταν δύο επικεφαλής παρατάξεων πρότειναν το «ξήλωμα» της αναθηματικής πλάκας για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Σε αντιπαράθεση σχετικά με την αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις κατοχής που βρίσκεται μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο ήρθαν σήμερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η κόντρα ξέσπασε όταν ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη πόλη ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης, ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου το «ξήλωμα» της πλάκας υποστηρίζοντας πως η πόλη δεν απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του ΕΑΜ, όπως αναγράφεται. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Ιωάννης Νασιούλας.

Στο άκουσμα της πρότασης αντέδρασε έντονα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος αποκάλεσε τον Γιάννη Κουριαννίδη φασίστα και «κρυφοχρυσαυγίτη».

Την πρόταση δεν άφησε αναπάντητη και η επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου. «Ενώ κάπου στην πόλη γιορτάζαμε το φως (σ.σ. εννοώντας την έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) ενημερώθηκα πως στο Δημοτικό Συμβούλιο τρύπωσε το σκοτάδι» είπε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε τον δημοσιογράφο-ερευνητή Σπύρο Κουζινόπουλο,μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων της 30ης Οκτωβρίου «ο οποίος καυστικά σάρκασε "..οι Γερμανοί φύγανε ως τουρίστες και οι νεκροί στο Σέδες και το Δερβένι ήταν απλά τροχαία ατυχήματα"».

Τόνισε πως είναι «αδιανόητο να ακούγονται αυτές οι ιστορικές ανακρίβειες» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σημείωσε πως «η πόλη απελευθερώθηκε για δεύτερη φορά και η ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί». «Αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο φέρει ακέραια την ευθύνη ενώπιον της αλήθειας και της ιστορικής δικαίωσης. Το θέμα πρέπει να τελειώσει σήμερα. Η ΟΕ πρέπει να πάρει θέση, ώστε οι σκοταδιστικές απόψεις να καταδικαστούν διά παντός» κατέληξε στην τοποθέτησή της η κ. Νοτοπούλου.