Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πότε θα πεζοδρομούνται οι δρόμοι για την εστίαση

Εξετάστηκαν οι δυνατότητες διάθεσης χώρου σε πλατείες καθώς και η δυνατότητα πεζοδρόμησης για κάποιες ώρες δρόμων του ιστορικού κέντρου.

Πολύωρη σύσκεψη, υπό την προεδρία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, έγινε νωρίς σήμερα το πρωί στο δημαρχείο, με μοναδικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία του δήμου για την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, την Δευτέρα 25 Μαΐου. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, με βάση τους περιορισμούς στη λειτουργία τους, τους οποίους αποφάσισε η κυβέρνηση.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η διάθεση του μέγιστου δυνατού δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς να υπάρξει ακραία καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, εξετάστηκαν οι δυνατότητες διάθεσης χώρου σε πλατείες καθώς και η δυνατότητα πεζοδρόμησης για κάποιες ώρες, σε συγκεκριμένες ημέρες, δρόμων του ιστορικού κέντρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διοίκηση του δήμου προσανατολίζεται να προχωρήσει στην πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής. Ανάλογες πεζοδρομήσεις θα γίνουν και σε άλλους δρόμους του ιστορικού κέντρου.

Επίσης, σε όσες πλατείες ή πεζοδρόμους υπάρχει χώρος, θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης περαιτέρω τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς ωστόσο, να καλύπτεται το σύνολο του δημόσιου χώρου, ενώ θα διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση σε οχήματα άμεσης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κ.λπ.). Σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων ο δήμος θα προχωρήσει σε μείωση των τελών χρήσης πεζοδρομίου κατά 50%.

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν τις προσεχείς ημέρες με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης και την Παρασκευή θα συζητηθούν και θα εγκριθούν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Νωρίτερα, την Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στους δήμους να προχωρήσουν στην παραχώρηση επί πλέον δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαΐου, ειδικά συνεργεία του δήμου, θα μεριμνήσουν για τις νέες διευθετήσεις σε πλατείες και πεζοδρόμους και θα εξηγούν στους επαγγελματίες έως ποίου σημείου θα μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα. Από Δευτέρα 25 Μαΐου, συνεργεία της δημοτικής αστυνομίας θα πραγματοποιούν ελέγχους για την τήρηση των προβλεπομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του δημάρχου, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής, Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης και Αθλητισμού Νεολαίας και Εθελοντισμού Πέτρος Λεκάκης, ο γενικός γραμματέας του δήμου Μίμης Φωτόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ιακώβου, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και διάφοροι συνεργάτες.