Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
x

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΖΕΡΒΑΣ

Στη γενική κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους που έχει τεθεί σε διαβούλευση θα εξεταστούν οι προτάσεις όλων των φορέων, ανέφερε ο δήμαρχος

Ευρεία συναίνεση αναφορικά με τη νέα κανονιστική απόφαση για τους κοινόχρηστους χώρους ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην κεντρική τοποθέτησή του κατά την αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος τόνισε πως η γενική κανονιστική διάταξη κοινόχρηστων χώρων δεν είναι θέμα της διοίκησης αλλά όλης της πόλης και πρόσθεσε πως η διοίκηση του δήμου έχει ήδη ξεκινήσει μια ανοιχτή διαβούλευση με φορείς και επαγγελματίες, οι προτάσεις των οποίων θα εξεταστούν, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Διαβάστε: Τι αλλάζει σε κοινόχρηστο χώρο και τραπεζοκαθίσματα

«Είναι δεδομένο ότι η δομή και η διάρθρωση της τοπικής οικονομίας βασίζεται στην εστίαση και στη διασκέδαση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα πολλών ετών, διαμορφωμένη από σειρά παραγόντων. Την επομένη της πανδημίας θα υπάρξει ανάγκη αναδιανομής του δημόσιου χώρου, καθώς η οικονομική πραγματικότητα είναι απολύτως ορατή. Αυτό δεν πρέπει ούτε να μας αιφνιδιάσει ούτε να μας οδηγήσει σε ετεροβαρείς λύσεις υπέρ των μεν και έναντι των δε», είπε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας πως «με τρόπο δημοκρατικό, ισορροπημένο, ανοιχτό και συμμετοχικό θα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συζήτηση για μια νέα κανονιστική, η οποία θα αποτυπώνει και θα ρυθμίζει με τρόπο σαφή και κατανοητό τη νέα πραγματικότητα του δημόσιου χώρου».

Ο δήμαρχος τόνισε πως «δεν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα απέραντο τραπεζοκάθισμα, όμως από την άλλη δεν θέλουμε και μια πόλη έρημη με τεράστιες ουρές ανέργων στον ΟΑΕΔ ούτε απαξίωση των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Θέλουμε οι μητέρες με τα καρότσια, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αλλά και οι πεζοί να διατηρήσουν το δικαίωμα στην πόλη, στην ασφαλή και ευχάριστη μετακίνηση, όπως επίσης όμως θέλουμε και ο επιχειρηματίας, ο επαγγελματίας να εργάζεται με όρους βιωσιμότητας».

Ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για μια δύσκολη εξίσωση, τονίζοντας πάντως ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά με σταθμίσεις και αναζητά ευρεία συναίνεση. «Γνωστοποιώ έγκαιρα τα δεδομένα, ώστε να γνωρίζουν όλοι, να γνωρίζει και η πόλη ότι δεν υπάρχει χώρος για παίκτες του veto και της αντίρρησης. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, θα ρυθμίσουμε τα θέματα αυτά όλοι μαζί, ώστε οι κανόνες που θα αποφασιστούν να περιβληθούν με εγκυρότητα και με τον σεβασμό όλων. Γιατί το ζήτημα δεν είναι η θέσπιση κανόνων, αλλά η με κάθε τρόπο εφαρμογή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ζήτημα της γενικής κανονιστικής αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, ο οποίος ανέφερε πως το ζήτημα εισάγει στην ουσία μία νέα αντιπαροχή οριζόντια για τον δημόσιο χώρο, η οποία δεν πρέπει να ολοκληρωθεί μόνο λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των καταστηματαρχών, αλλά και των πεζών. Ο κ. Βούγιας τόνισε ότι λόγω των συνθηκών οι καταστηματάρχες πληρώνουν πολύ ακριβό ενοίκιο για έναν χώρο που τους είναι εντελώς άχρηστος. «Από την πλευρά τους έχουν δίκιο να διεκδικούν περισσότερο χώρο, ωστόσο ο δήμος είναι αυτό που πρέπει να λύσει αυτή τη δύσκολη εξίσωση και να προστατεύσει τον δημόσιο χώρο από μια δεύτερη οριζόντια αντιπαροχή, εξίσου επικίνδυνη και καταστροφική με την πρώτη που έχτισε την πόλη κατά τα δύο τρίτα».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ